Srednjobosanska županija financijski potiče razvoj kulture i sporta

Za sufinanciranje projekata iz područja kulture i sporta u SBŽ-u 3,633.700 KM

storyeditor/2024-03-28/uskrsni.jpg
Foto: arhiva
29.03.2024.
u 20:33

U skladu sa svojim mjerodavnostima, obvezama i mogućnostima, Srednjobosanska županija potpomaže i potiče razvoj kulture i sporta, piše Večernji list BiH.

Javni poziv

Za to se u županijskom proračunu namjenski izdvajaju financijska sredstva te, na temelju utvrđenih pravila i kriterija, raspodjeljuju pravnim i fizičkim osobama koje realiziraju aktivnosti iz područja kulture, odnosno nositeljima sportskih aktivnosti. Županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta raspisalo je odvojene javne pozive za 2024. godinu: javni poziv za sufinanciranje programa/projekata iz područja kulture i javni poziv za sufinanciranje projekata i aktivnosti iz područja sporta.

- U proračunu je planirano 1,666.000 KM za programe/projekte iz područja kulture i 1,987.700 KM za projekte iz područja sporta za 2024. godinu. Oni će se raspodijeliti putem javnih poziva, a moguće i putem dodatnih zahtjeva za određene projekte od značaja za SBŽ, koji se nisu uklopili u javne pozive. Koliko će se sredstava podijeliti na javne pozive, ovisit će o broju ispravnih, prihvatljivih i kvalitetnih prijava, a ako ih ne bude dovoljno, moguće je da se javni pozivi ponove - rekli su nam iz Odjela za kulturu, sport i informiranje Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBŽ-a.

U javnim pozivima podrobno je precizirano i obrazloženo tko sve može sudjelovati, odnosno podnijeti zahtjev za dodjelu sredstava, pod kojim uvjetima i kriterijima, za koje namjene, upute o namjenskom korištenju sredstava, koje isprave dostaviti, rokovi i drugo. Kad je riječ o kulturi, pri vrednovanju programa ili projekata primjenjivat će se više posebnih kriterija: zastupljenost u području kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, zaštita kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, brojnost sudionika, tradicionalnost programa/projekta, stupanj afirmiranja kulture i tradicije, razvoj kulturnog turizma, način financiranja programa/projekta. U uputama o namjenskom korištenju sredstava navedeni su prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi pravdanja sredstava. U raspodjeli sredstava za sufinanciranje projekata i aktivnosti iz područja sporta u obzir dolaze sljedeći nositelji sportskih aktivnosti: sportski klubovi, sportski klubovi invalidnih osoba, sportski savezi, sportaši pojedinci, sportski stručni djelatnici, javna i privatna poduzeća i poduzetnici, općine, mjesne zajednice i ostale udruge iz područja sporta ako ispunjavaju određene zadane uvjete.

Među uvjetima je i to da se njihovi programi, projekti i aktivnosti odnose na županijska, federalna ili državna natjecanja, na turnire i sezonska natjecanja sportskih klubova koji nemaju ligaška natjecanja.

Istječe rok

Također, odnose se i na sportske stručne djelatnike koji djeluju na području Županije ili samostalno, na organizaciju službenih državnih i međunarodnih natjecanja, na aktivnosti i natjecanja sportskih klubova invalidnih osoba, na sportske aktivnosti i natjecanja učenika i studenata, pripreme i natjecanja perspektivnih sportaša članova reprezentativnih vrsta BiH, projekte sportskih sveza, izgradnja, preuređenje i opremanje sportskih objekata i terena i drugo. Rok za podnošenje prijava je do danas, 29. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije