dobre vijesti iz Mostara

Za mlade obitelji i do 7 i pol tisuća maraka za kupnju stana ili kuće

stan, nekretnina
Ilustracija
29.01.2024.
u 07:00

Planirano je subvencioniranje kupnje prve nekretnine, i to u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, pri čemu je predviđeno da je najveća površina nekretnine za koju će biti moguće ostvariti subvenciju 75 četvornih metara.

Jedna od mjera kojima lokalne zajednice i vlasti na različitim razinama nastoje ojačati demografsku sliku je pružanje mladim obiteljima prijeko potrebnog poticaja i pomoći prilikom kupnje prve nekretnine, a ovih dana dobre vijesti dolaze i iz Mostara, piše Večernji list BiH.

Naime, u odluci koju je pripremio Grad, a koja će biti dostavljena Gradskom vijeću, planirano je subvencioniranje kupnje prve nekretnine, i to u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, pri čemu je predviđeno da je najveća površina nekretnine za koju će biti moguće ostvariti subvenciju 75 četvornih metara.

Važnost potpore

Gradonačelnik Mario Kordić je u prosincu prošle godine, prilikom najave usvajanja gradskog proračuna za 2024. godinu, najavio realizaciju mjere subvencije za kupnju prve nekretnine te je tom prilikom objašnjeno i kako je za tu namjeru predviđen iznos od 300.000 KM.

Provedbom ovog hvalevrijednog poteza Mostar će dodatno poboljšati uvjete za život i zasnivanje obitelji u gradu na Neretvi, lokalnoj samoupravi koja se već niz godina može pohvaliti sve boljom ekonomskom situacijom, a što je pak posljedica dobro posloženih političkih odnosa. Ekonomija će posljedično značiti i sve bolje vijesti kada govorimo o demografiji, a uz već navedenu mjeru subvencije, otvoriti i nove perspektive.

I druge općine i gradovi, kao i županije, aktivno rade na pomoći mladima kada je u pitanju tematika stambenog zbrinjavanja. Tako je u Sarajevskoj županiji Vlada nedavno donijela odluku o linearnoj raspodjeli sredstava od 5,5 milijuna KM namijenjenih subvencijama za kupnju stanova među 1142 podnositelja zahtjeva koji su uspješno prošli natječajnu proceduru. Mladima će tako biti dodijeljeno 4800 KM po osobi.

Premijer SŽ-a Nihad Uk nedavno je objasnio i kako se već revidiraju kriteriji za dodjelu ove vrste subvencija za tekuću godinu na osnovi javnog poziva koji će biti objavljen te je najavio da će kriteriji biti mijenjani.

- Cilj Vlade je i da financijskom podrškom u obliku subvencija u ovoj godini budu obuhvaćeni mladi sugrađani koji plaćaju stanarinu. Razmotrit će se i modeli podrške po osnovi predinvestiranja u poticajnu stanogradnju prilikom izgradnje stambenih jedinica. U resornom županijskom ministarstvu već su počeli kreiranje adekvatnih kriterija za ovu godinu kako bi se na optimalan i korektan način pružila financijska pomoć mladima u rješavanju njihova stambenog pitanja - istaknuo je nedavno županijski premijer Uk.

Istodobno, i Čapljina je jedna od lokalnih zajednica koja može biti primjer kada govorimo o mjerama demografske politike kojima stvara bolje uvjete za ostanak i opstanak, a poglavito kada govorimo o mladim obiteljima, poput sufinanciranja kupnje prve stambene nekretnine za mlade obitelji i pojedince, a iznos je do sada bio 100 KM po m2.

Raduje što se i državna razina vlasti uključila u procese potpore mladim obiteljima, pa je tako nedavno Ministarstvo financija i riznice BiH na čelu sa Srđanom Amidžićem pokrenulo proces izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kako bi se poreznim olakšicama omogućilo većem broju osoba lakše stjecanje nekretnine, odnosno došlo bi do oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupnju prve nekretnine za sve punoljetne osobe. Amidžić je napomenuo da je tu ideju prije pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prijedlog je da prvih 40 četvornih metara za nositelja stanarskog prava bude oslobođeno od plaćanja PDV-a, plus po 15 četvornih metara za svakog člana koji se prijavi ili koji je u sastavu toga kućanstva, a koji nije ostvario pravo na oslobađanje/povrat PDV-a za kupnju prvog stana. Provedbom ove mjere svatko tko bi tako rješavao stambeno pitanje na 100.000 konvertibilnih maraka imao bi uštedu od oko 14.500 konvertibilnih maraka.

Ekonomija

Istodobno, iznimno važna demografska mjera kojom će se mladi potaknuti na zasnivanje obitelji u BiH zapravo je, slažu se stručnjaci, ona koja izravno nema veze s demografijom, no posljedično itekako ima utjecaja na tu tematiku. Riječ je, naravno, o ekonomskom osnaživanju BiH, poboljšanju poslovne klime te poticanju izravnih ulaganja u lokalne zajednice. Time se stvaraju preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, odnosno dobivanje sigurnog i dobro plaćenog posla. A pred BiH su i znatno veća sredstva Europske unije kojima može osnažiti svoje gospodarstvo te potaknuti rast privatnog sektora.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije