Lars-Gunnar Wigemark

Wigemark: Riješiti pitanje provedbe izbornih rezultata

Lars-Gunnar Wigemark
08.05.2018.
u 15:47

Šef Delegacije Europske unije u BH Lars-Gunnar Wigemark rekao je danas u Banjoj Luci da su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH unutarnje bh. pitanje, te da ostaje da se riješe preostala pitanja u smislu provedbe izbornih rezultata, kako ne bi postali prepreka europskom putu BiH.

EU očekuje, dodao je da svi akteri u tom poslu pokažu spremnost na postizanje kompromisa, umjesto ponavljanja poznatih stavova koji neće nigdje odvesti.

Wigemark je rekao da su zemlje EU zabrinute zbog izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH, jer bi, kako smatraju, taj prijedlog Ministarstva pravde BiH mogao ugroziti postojeću borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali i terorizma.

-To bi predstavljalo korak unatrag i u procesu europskih integracija - dodao je on u izjavi novinarima.

Istaknuo je da se mehanizam koordinacije treba koristiti za usuglašavanje svih stavova u BiH, koji se tiču europskih pitanja.

Nakon sastanka koji je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas u Banjoj Luci organizirao s veleposlanicima zemalja članica Europske unije (EU) u BiH, kao i veleposlanicima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja, Wigemark je istaknuo da je pred regijom važno razdoblje da se naprave određeni iskoraci na europskom putu, među kojima je i pitanje digitalizacije.

I veleposlanica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova Karabasheva je naglasila da je Samit EU i zapadnog Balkana 17. svibnja u Sofiji mogućnost da se ponovno naglasi strateška važnost te regije i europski put njenih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije