TAG uređaj

Vozači iz Srbije, C. Gore, RH i BiH autocestama u okružju prolaze s jednim uređajem bez čekanja

28.03.2024.
u 12:47

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i žitelji BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića u Beogradu će danas biti potpisan protokol o suradnji na ovom važnom projektu i s Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi koji imaju TAG uređaj Bosne i Hercegovine moći će bez čekanja prolaziti kroz rampe na autocestama u Srbiji i obrnuto. To će osobito biti značajno u turističkoj sezoni, kada se dulje čeka na naplatnim postajama. - U idućem razdoblju očekujemo potpisivanje memoranduma o zajedničkoj naplati cestarine javnih kompanija iz Bosne i Hercegovine s kompanijama iz Hrvatske kako bi se do kraja godine i praktički uvezali sustavi naplate cestarine i time olakšao promet putnika i robe među zemaljama okružja - rekao je ministar Forto.

Pitanje uvezivanja sustava za naplatu cestarine putem TAG uređaja jedno je od važnijih kada se govori o sigurnosti i protočnosti prometa, a treba podsjetiti i kako je Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH protekle godine realizirala dva značajna projekta, prvi u suradnji s JP Autoputevi RS-a o uvezivanju sustava elektroničke naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH, a drugi u suradnji s Hrvatskim autocestama d. o. o. oko uvezivanja elektroničke naplate cestarine radi unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika. Navedene aktivnosti za cilj su imale olakšavanje i ubrzanje prometa na autocestama, kao i podizanje razine sigurnosti uslijed činjenice da sada nema zaustavljanja zbog naplate, što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjenjem štetnih emisija prouzročenih prometnim zastojima i kolonama. Tako korisnici mogu na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem vlastitog TAG uređaja uz prethodnu registraciju kod drugog upravitelja i dopunu TAG uređaja/korisničkog računa. Iz JP Autoceste Federacije BiH iznijeli su brojne argumente za provedbu ovoga procesa uz poseban naglasak kako novi način plaćanja cestarina rasterećuje stanje na naplatnim rampama, a što osobito dolazi do izražaja tijekom vrelih ljetnih mjeseci. V. d. direktora JP Autoceste Federacije BiH Denis Lasić izjavio je tada za Večernji list kako je ovaj potez važan za sve vozače u BiH koji će tako moći dobiti mogućnost ugodnije vožnje izgrađenim dionicama autoceste u oba entiteta.

Jedna od važnih novina kada je riječ o Hrvatskoj je mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatne postaje koje se nalaze na području BiH i RH bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja. Naime, to znači da se naknade za korištenje dionica autoceste u Federaciji BiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH d. o. o., na naplatnim postajama mogu platiti ENC uređajem, isto kao što se naknade za korištenje dionica autoceste u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatskih autocesta d. o. o., mogu platiti ACC TAG uređajem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije