Vlada RS-a planira u idućoj godini uvesti više reda u oporezivanje nekretnina

Vlasnici više stanova i kuća u RS-u plaćat će veći namet

stanovi
17.12.2023.
u 18:36

Vlada RS-a planira u idućoj godini uvesti više reda u oporezivanje nekretnina, a po svemu sudeći, vlasnici više stanova i kuća plaćat će veći namet od onih koji imaju samo jedan objekt u kojem žive. Naime, u programu ekonomskih reformi RS-a od 2024. do 2026. godine navedeno je da su potrebna određena prilagođavanja Zakona o porezu na nekretnine, i to o pitanju uključenosti općina i gradova u proces upotpunjavanja fiskalnog registra nekretnina i utvrđivanja vrijednosti nekretnina. - Potrebno je uraditi analizu i napraviti određena prilagođavanja u odnosu na visinu poreznih stopa onih poreznih obveznika koji imaju više nekretnina od onih koji imaju samo jednu nekretninu namijenjenu za stanovanje - navedeno je u programu ekonomskih reformi koji je u petak usvojila Vlada RS-a. Također, naglasak će biti stavljen i na upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave kako bi se osiguralo učinkovito i transparentno upravljanje te zaštitio javni interes općina i gradova. - Primjeri zemalja u regiji pokazuju da strateško upravljanje imovinom utječe i na povećanje prihoda od imovine, i to od osam do 25% proračuna na lokalu - stoji u dokumentu. U Savezu općina i gradova podržavaju namjeru da bude uvedeno više reda prilikom oporezivanja nekretnina. - Taj porez je izvorni prihod općina i gradova. U interesu lokalnih zajednica je da obuhvat korisnika bude veći, ali i da bude donesena viša stopa poreza za one koji imaju više stanova i kuća. Time bi i prihod od ovog nameta bio veći u lokalnim proračunima - rekao je za Glas Srpske predsjednik Saveza općina i gradova RS Ljubića Ćosić. Kada je riječ o imovini lokalnih zajednica, naglašava da je potrebno popisati svu imovinu te je zaštititi i kvalitetno njome raspolagati.

- Tamo gdje je moguće, odnosno iznajmljivanjem, gradovi i općine mogu ostvariti određeni prihod. Sve to ovisi i o stupnju razvijenosti lokalnih zajednica. Veliki gradovi mogu ostvariti i značajniji prihod od svoje imovine, dok, s druge strane, one lokalne zajednice u kojima su negativni trendovi, pogotovo demografski, te nisu privlačne za ulaganja, ali su i s aspekta pozicije i prometne dostupnosti izolirane, ne mogu značajnije povećati prihode od imovine - zaključio je Ćosić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije