REAKCIJA

Vlada FBiH ne smije financirati inozemne zrakoplovne tvrtke

whizzair
09.01.2015.
u 08:54

Upravni odbor Udruge poslodavaca Federacije BiH traži od federalne Vlade i ostalih nižerangiranih institucija vlasti da se iz proračuna ne financira dolazak niskotarifnih zrakoplovnih kompanija iz Europe. Po njima je nedopustivo da neke zračne luke iz BiH dovode jeftine zrakoplovne kompanije, a da se njihov dolazak raznim povlasticama financira iz proračuna entiteta, županija, gradova ili općina.

Slučaj zračne luke u Tuzli

Kao konkretan primjer navode slučaj sa zračnom lukom u Tuzli koja na sve moguće načine iz proračuna FBiH nastoji organizirati jeftine letove koje pruža mađarska niskotarifna zrakoplovna kompanija “Wizzair”. Kako stoji u službenom zaključku, Upravni odbor Udruge poslodavaca FBiH donio je odluku da se prema Vladi FBiH i mjerodavnim federalnim i županijskim ministarstvima uputi zahtjev da se očituju vezano za nezakonito subvencioniranje stranog zrakoplovnog prijevoznika na uštrb domaćih kompanija koje gube tržište. “Ovaj zahtjev treba uputiti i prema drugim zračnim lukama kao što su one u Sarajevu i Mostaru”, stoji u priopćenju. Spomenimo da je reakcija Udruge poslodavaca stigla kad je Vlada TŽ-a zatražila pomoć federalne Vlade za izdvajanje subvencije Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla koja je sklopila petogodišnji poslovni ugovor o zrakoplovnim letovima po Europi s mađarskom niskotarifnom zračnom kompanijom “Wizzair” koja nudi putnicima zrakoplovne karte po damping cijenama na redovitim linijama za Švedsku (Malme i Geteborg) i Švicarsku (Bazel). Uz to, napominju iz Udruge, u tuzlanskoj zračnoj luci “Wizzair” je oslobođen i aerodromskih pristojbi, što je jedinstven primjer u svijetu.

Strana konkurencija

“Ono što poslodavcima ne bi bilo sporno u ovom slučaju je da sklapanjem poslovnog aranžmana s ovom stranom zrakoplovnom kompanijom tuzlanska zračna luka posluje po ekonomskim principima, da ima komercijalne letove i da iskazuje pozitivne financijske rezultate kojima bi opravdavala društvene subvencije i ostale ustupke koje joj je država odobrila. Smatramo da je neprihvatljiva činjenica da se preko javnih poduzeća, u ovom slučaju tuzlanske zračne luke, prelijevaju županijska i federalna proračunska sredstva u inozemne privatne zrakoplovne kompanije, u ovom slučaju “Wizzair”, čime se čini nelojalna konkurencija i otežavaju uvjeti za rad bh. autoprijevoznicima”, stoji u priopćenju Udruge poslodavaca FBiH.

Ključne riječi

Komentara 4

PD
Pet_Do_Dvanaest
10:33 09.01.2015.

Subvencionirani ili ne, činjenica je da je WizzAir jedina kompanija koja nudi jeftin, brz i redoviti prijevoz iz loše povezane BiH u zapadnu Europu. Poslovna udruga kojoj je ovo zasmetalo je skup autoprijevoznika kojima se zbog pristupačnih cijena WizzAir-a gubi tlo pod nogama. Od zdrave konkurencije profitiraju samo konzumenti a to se novonastalim monopolistima u BiH naravno ne dopada.

SV
sasa.vasic.7524
07:37 11.01.2015.

Wyzzair treba da leti do Sara. i Mostara. Ko hoce bison da se vozi 30-40sati i jos bus je obicno poluispravan i neudoban neka izvoli i nej se pati a cjena slicna ko sa wyzzair

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?