Na 2. redovitoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk

Vijećnici osudili odluku VSTV BiH o izboru sutkinja u Općinski sud Čitluk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
23.12.2016.
u 09:00

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Predraga Smoljana, u maloj dvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) u Čitluku održana je 2. redovita sjednica novog saziva Općinskog vijeća Čitluk, koja je započela polaganjem svečane prisege vijećnika Tomislava Filipovića, piše Večernji list BiH.

Osuda odluke VSTV BiH

Od brojnih usvojenih odluka i zaključaka Vijeća, kao najvažniji treba istaknuti zaključak Vijeća u vezi s odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine o izboru četiri sutkinje Općinskog suda Čitluk, od kojih su dvije bošnjačke, jedna srpske i jedna hrvatske nacionalnosti.

Nakon što su se u povodu te nepromišljene, nezakonite i neustavne odluke VSTV-a oglasili općinski načelnik Marin Radišić

te brojni hrvatski dužnosnici svih razina vlasti, svoj energičan prosvjed i nezadovoljstvo tom odlukom otvoreno su izrazili i vijećnici Općinskog vijeća Čitluk.

U zaključku Vijeća, uz ostalo, kaže se da “vijećnici Općinskog vijeća Čitluk izražavaju nezadovoljstvo i oštro osuđuju posljednje odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine u vezi s izborom sudaca u Općinskom sudu Čitluk te izražavaju sumnju u pristranost članova Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine i politizaciju cijelog postupka.

Cilj donošenja zaključka nije miješanje u rad pravosudne institucije već ukazivanje na grube povrede članka 11a. amandmana 52. Ustava FBiH, članka 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije i članka 43. stavka 2. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kojima je propisano da sastav suda treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini te treba imati za cilj i postizanje jednakosti spolova.

Vijećnici Općinskog vijeća Čitluk traže preispitivanje navedene odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine te njezino usklađivanje s odredbama Ustava FBiH, Ustava Hercegovačko-neretvanske županije i Zakona o visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH”.

Privremeno financiranje

Treba reći da su vijećnici na 2. sjednici Vijeća jednoglasno usvojili i odluku o privremenom financiranju javnih potreba općine Čitluk u prva tri mjeseca 2017. godine.

Tom odlukom utvrđeno je da će se javne potrebe općine Čitluk u razdoblju siječanj - ožujak 2017. godine privremeno financirati do visine prosječno mjesečno ostvarenih prihoda u razdoblju siječanj - ožujak 2016. godine.

Vijećnici su imenovali članove šest radnih tijela Općinskog vijeća Čitluk te članove Povjerenstva za davanje stručne ocjene za utvrđivanje urbanističko-tehničkih i drugih uvjeta i članove Povjerenstva za raspodjelu sredstava ostvarenih uporabom zone posebnog prometnog ustroja.

Tijekom rasprave o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama odluke o utemeljenju i imenovanju Povjerenstva za davanje stručne ocjene za utvrđivanje urbanističko-tehničkih i drugih uvjeta, vijećnici su raspravljali i o dva amandmana koja su na prijedlog predlagača ove odluke uputili vijećnici Jure Džida i Dragan Kozina. No, spomenuti amandmani na glasovanju nisu dobili potrebnu većinu, nakon čega je usvojena odluka iz prijedloga.

Vijeće je razriješilo po jednog i imenovalo drugog člana školskih odbora OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku i Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku te je donijeta odluka o davanju suglasnosti na izmjene Statuta Osnovne škole Čerin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije