Upozorenje UO UNO

Uvodi se ‘plavi dizel’, ali prijedlog Ministarstva potiče prijevare

20.02.2016.
u 07:40

Članovi Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje su na predzadnjoj sjednici podržali inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje “plavog dizela”, no kako je inicijativa iz Ministarstva bila krajnje nedorečena, pa čak i sporna, poljoprivrednici će najranije sljedeće godine moći dobiti jeftinije dizelsko gorivo, piše Večernji list BiH. Zakonske izmjena će biti pokrenute, naime, tek krajem ove godine kako bi bile završene i obveze uspostavljanja registra poljoprivrednih gospodarstava.

“Plavi dizel”, koji je oslobođen od cijene trošarina i cestarina, što su izravni državni prihodi, sada se isključivo odnosi na isporuku dizelskog goriva za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica, i to za pogon tračničkih vozila, u količini koju odobri Upravni odbor na prijedlog vlada entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Inicijativa puna ‘rupa’

Smanjivanjem cijene goriva za poljoprivrednike povećala bi se konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača u odnosu na konkurente iz zemalja okruženja tako što bi se isporuke dizelskih goriva takvim subjektima oslobodile obveze plaćanja trošarina i cestarine. Iz UNO-a kažu kako su pronašli brojne zamjerke te podsjećaju kako je 2014. donesena inicijativa na prijedlog stručnjaka koja je puno povoljnija za BiH. 
“Nedostatkom dostavljenog teksta predloženih dopuna Zakona o trošarinama u BiH, smatramo nedefiniranje pojma poljoprivrednog gospodarstva, nedefiniranje pojma ‘plavog dizela’ kao vrste naftne prerađevine (pogonskog goriva), i nepropisivanje procedure oporezivanja takve vrste energenta u slučajevima kada se utvrdi da je korišteno suprotno namjeni”, navodi se u objašnjenju stajališta UO UNO-a. Prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kojemu je na čelu Mirko Šarović ocijenjen je nepotpunim i punim “rupa”. 
“Posebno upozoravamo na otežane okolnosti nadzornih tijela Uprave za poduzimanje aktivnosti sprečavanja zloupotrebe ove vrste dizelskog goriva, u smislu nadzora njegove krajnje upotrebe”, navodi Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Kao za rudnike

Jednostavnije je poljoprivrednim gospodarstvima omogućiti povrat trošarina i cestarine kao što je Upravni odbor odlučio na 4. izvanrednoj sjednici održanoj dana 20. 11. 2014. godine i prihvatio prijedlog teksta izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH. Izravno oslobađanje u inicijativi je ocijenjeno lošim. Inzistira se da se nabava dizelskog goriva za poljoprivredna gospodarstva ograniči na nabavu od poreznih obveznika i/ili od dobavljača koji je takvo dizelsko gorivo nabavio od poreznog obveznika na način kako je riješeno za nabave dizelskog goriva za potrebe termoelektrana i rudnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?