Strateški dokument za razvoj Posavske županije

Usvojen prostorni plan PŽ-a od 2019. do 2039.

26.03.2024.
u 18:35

Uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Posavske županije, u Domaljevcu je održana sjednica Skupštine Posavske županije. Svih osam predloženih točaka je usvojeno, a informacije primljene k znanju. Usvojena je odluka o usvajanju prostornog plana Posavske županije za razdoblje od 2019. do 2039. godine koju je dodatno objasnio ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković.

Poduzetnička infrastruktura

- Zastupnici su jednoglasno podržali i istaknuli značaj tog strateškog dokumenta, koji je u nacrtu donesen 2021. godine i usklađen sa sve tri lokalne zajednice. Suština ovog dokumenta je na očuvanju poljoprivrede, najznačajnijeg resursa PŽ-a i njemu je posvećena posebna pozornost - naglasio je ministar Živković.

Izrazio je veliko zadovoljstvo usvajanjem važnog dokumenta prostornog plana PŽ-a za razdoblje od 2019. do 2039. godine.

- U prethodne dvije godine provedene su brojne aktivnosti koje su rezultirale ovim usvajanjem plana, koji je Vlada PŽ-a prethodno usvojila 11. ožujka ove godine. Strategija razvoja PŽ-a bila je jedan od dokumenata koje smo uvažavali pri izradi prostornog plana. Posebnu pozornost obratili smo i na prometnu te poduzetničku infrastrukturu, očuvanje poljoprivrede, na predviđene površine za ispitivanje eksploatacije mineralnih sirovina, a svakako i druga područja koja se tiču zdravstva i obrazovanja. S obzirom na to da je PŽ rizično područje po pitanju poplava, značajnu smo pozornost posvetili izradi vodozaštitnih objekata na području PŽ-a - kazao je, uz ostalo, ministar Dragutin Živković.

Na kraju zasjedanja detaljnije je u izjavi za medije objasnio zasjedanje Skupštine predsjednik Blaž Župarić.

- Imali smo jedan poprilično dobar i kvalitetan rad zasjedanja Skupštine Posavske županije i donijeli važne propise. Prije svega, odluku o usvajanju prostornog plana Posavske županije. Riječ je o iznimno važnom strateškom dokumentu za prostor Posavske županije na kojemu je rađeno više od dvije godine dana, koji je prošao sve faze javne rasprave i javnog uvida te dobio sve potrebne suglasnosti. Važan dokument će obilježiti budući prostor, rad i djelovanje čitave Posavske županije, omogućiti budući razvoj infrastrukture, gospodarstva i svega što prostorni plan sadržava.

Starača i Tišina

Donijeli smo nekoliko nacrta zakona, nacrte zakona o proglašenju zaštićenih područja bara Starače i Tišine, resurse koje trebamo zaštititi i ostaviti budućim generacijama u poboljšanom obliku. Imali smo prigodu čuti i informacije o radu pojedinih institucija, o radu policijskih struktura te pravosudnih institucija. Iz onoga što smo uspjeli saznati rade vrlo kvalitetno svoj posao, a po njihovoj kvaliteti rada, vjerujem da se nalaze u samom vrhu Federacije BiH - izjavio je predsjednik Skupštine Blaž Župarić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije