Životna drama bh. kiparice Ane Kovač

U petak bi me trebali deložirati iz stana u kojem živim 60 godina

umjetnica
10.03.2016.
u 09:27

Muke nositelja stanarskog prava koji žive u nacionaliziranim stanovima, a koje nisu otkupili, vrhunac su dosegle slučajem sarajevske obitelji Jokić koja je nedavno izbačena iz stana u kojem je živjela 45 godina jer je prodan. Sličnu dramu ovih dana proživljava i bosanskohercegovačka kiparica Ana Kovač koja će u petak biti deložirana iz stana. Općinski sud u Sarajevu donio je odluku prema kojoj joj se nalaže deložacija iz obiteljskog stana u Ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 27, piše Večernji list BiH.

Ova umjetnica kaže da u odluci ne stoji nikakvo obrazloženje, te da je ona na ovoj adresi već 60 godina. Ana je prije stanovanja na adresi Mula Mustafe Bašeskije, odakle se mora iseliti za tri dana, živjela u stanu u Ferhadiji gdje je i rođena. Ističe kako sudski spor vodi s vlasnikom stana, odnosno njegovom rodicom koja joj odlukom Suda prijeti deložacijom. 

Ulica kao rješenje...

Cijeli svoj život sam provela u Sarajevu, ovdje sam rođena, odrasla i stvarala sam svoju umjetničku karijeru. Sramotno je da me danas žele ostaviti na ulici, bez ikakvog konkretnog rješenja. Moja mama je umrla, a ja za toliko godina zbog neispunjenih uvjeta nisam uspjela otkupiti ovaj stan, kaže Ana. Angažirala je odvjetnika, ali nakon pravnog postupka, dobila je odluku Suda o iseljenju. Njena prijateljica Mirsada, inače likovna umjetnica, odlučila joj je pomoći u ovoj pravnoj bici i angažirale su novog odvjetnika. Međutim, ni on joj nije mogao pomoći i konačna odluka Suda je deložacija. Stigla je nova odluka Općinskog suda u Sarajevu prije osam dana i na nju nemam pravo žalbe. Za tri dana moram se iseliti odavde, a ne znam gdje. Ne moram ja ostati u ovom stanu, samo neka mi moj grad, ili tko već može, pomogne pronaći odgovarajući smještaj, ističe Ana. Njena prijateljica smatra kako je sramotno da su umjetnici ovoga grada, koji su stvarali i borili se za njega, danas primorani na ulicu. Ana je cijeli život provela ovdje, kada su mnogi Sarajevo napuštali zbog ratnih događanja, ona nije odustajala, sve vrijeme je bila tu. Ovim putem želimo pozvati sve organe vlasti da nam pomognu našoj umjetnici pronaći smještaj”, kaže Mirsada Baljić.

Bogat životopis umjetnice

Inače, Facebook je preplavljen potporom njezinih učenika koji su pohađali Srednju umjetničku školu u Sarajevu, a koji žive diljem svijeta. Daju joj potporu, ali se ne mogu načuditi da jedna ugledna kiparica mora na ulicu. Podsjetimo, Anica (pseud. Ana) Kovač, akademska kiparica, rođena je 1943. godine u Sarajevu.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirala je i završila studij kiparstva 1968. godine u klasi Vale Michielia. Majstorsku kiparsku radionicu završila je kod prof. Antuna Augustinčića 1970. godine i bila suradnica do 1973. godine.

Članica ULUH-a je od 1968. godine. Iste godine stječe status samostalne umjetnice u HZSU.

Od siječnja 1973. do srpnja 1992. bila je profesorica u školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a od 1997. godine ponovno je članica HDLU-a kada ostvaruje i status samostalne umjetnice u HZSU. Sudjelovala je pri osnivanju Udruge likovnih umjetnika i graditelja Hrvatskog kulturnog društva Napredak 1991. godine. Godine 1994. primljena je za redovitog člana Hrvatskog društva za znanost i umjetnost.  •

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
10:05 10.03.2016.

Ha ha ha pa to je ta bih.. I ko će reagirsti.. Niko.. Sigurno ne armija bih.. Jer su oni to osvojilu..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?