U Posavini popularne Tucijade okupile brojne zaljubljenike tog tradicijskog običaja

U Oštroj Luki i Tolisi velika natjecanja sa bogatim nagradama i pokalima

02.04.2024.
u 13:19

Turnir smo u našoj Oštroj Luci pokrenuli u ratno vrijeme 1993.godine, kako bi prkosili granatama i pokazali neprijatelju da nikud nećemo odavde, ističe Marijan Šošić

Sve do mladog Uskrsa Posavina ima gotovo udvostručen broj žitelja jer brojna dijaspora ne propušta ovaj blagdan provesti u rodnom kraju kako bi barem na kratko osjetili toplinu doma u kojem su rođeni. Upravo u to vrijeme u Posavini se organiziraju brojna natjecanja u tzv „tucanju jaja“, kao tradicija sa posebnim mjestom u lepezi svih običaja. Popularne Tucijade imaju brojne poklonike i među najmlađima, budućim čuvarima tradicije, a prati ih istinsko druženje i rivalstvo. Ove godine izrađeni su čak i posebni pokali za pobjednike a nagrade su bile više nego izdašne.

32. turnir u Oštroj Luki

-Mjesecima prije Uskrsa traje priprema i selekcije jaja, jer sve je podređeno pažljivom odabiru onih najtvrđih, tehnikom “na zub”, ističe Marijan Mišković iz Matića koji se više od 30 godina bavi selekcijskim uzgojem i biranjem najjačih jaja. –Drago mi je da i mi u Posavini čuvamo našu tradiciju, a da bi duže potrajala u ovaj hobi sam uključio i svoju djecu“, kazao je Marijan. -Turnir smo u našoj Oštroj Luci pokrenuli u ratno vrijeme 1993.godine, kako bi prkosili granatama i pokazali neprijatelju da nikud nećemo odavde. Iako je u Posavini sve manje naroda, drago nam je da su i mlađi prihvatili ove običaje i uvjeren sam da će ih trajno očuvati. Tako smo danas nagradili i najmlađeg sudionika turnira, mladog Maria Šošića“, kaže Tunjo Delić voditelj turnira i jedan od onih koji su u ratno vrijeme pokrenuli turnirsko natjecanje.

Pobjednik Josip Mišković

Sudjelovanje na ovogodišnjem 32. turniru su prijavila 32 igrača i po tradiciji je bilo zabavno, ali i uzbudljivo i neizvjesno. Pobjednik je Josip Mišković iz Matića, dok se domaći igrač Mario Pejić morao zadovoljiti drugim mjestom. Organizatori su pripremili izdašne nagrade, za pobjednika pokal i 1.100 KM, a za drugoplasiranog 300 KM, dok su treće i četvrto mjesto podijelili Dalibor i Marko Delić po 80 KM. Kotizacija po igraču je iznosila 20 KM, a nagradni fond su obogatili Kuglana Cadilac sa 500 KM i MZ Oštra Luka sa 350 KM i pokalima.

Čak 44 natjecatelja u Tolisi

U susjednoj Tolisi ovakve manifestacije također okupljaju mještane i šire pozitivnu energiju kod svih, a od nagrade je kažu, puno važnije sudjelovanje. Druženje i turnir su organizirali MZ Tolisa i Caffe Sloga. Sudjelovalo je 44 natjecatelja i puno više navijača od kojih je svatko imao svog favorita. Nakon osvajanja drugih i trećih mjesta na toliškom turniru, po prvi put je nadmoćno pobijedio Marijan Oršolić-Banče. U finale je ušao s tri jajeta i bio bolji od Marinka Topića iz O.Luke, dok je treće mjesto osvojio Božo Oršolić. Navedena trojka je podijelila bogat novčani nagradni fond u rasponu 800-400-200 KM, kojeg su osigurali MZ Tolisa (400 KM), Caffe Sloga (200 KM) i od kotizacije igrača 880 KM. Pobjednički prijelazni  pokal je umjetničko djelo Antuna Oršolića iz Tolise i po njegovim riječima simbolizira tucanje jaja, a izrađen je u drvetu masline. Ovo je treći pokal kojeg je radio i kaže, na svaki od njih je osobito ponosan, jer je svaki od njih svoju promociju doživio u njegovoj rodnoj Tolisi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije