Bihaćka župa sv. Franje Asiškog podno Plješevice ima nešto više od stotinu župljana

U opustjeloj župi Zavalje uz granicu s Hrvatskom živi tek četvero djece

storyeditor/2023-10-16/PATRONZUPEZAVALJE08_SAT_BIH_131023.jpg
17.10.2023.
u 16:05

Opustjela župa sv. Franje Asiškog u Zavalju, nedaleko od Bihaća, s tek nešto više od stotinu, uglavnom starih i nemoćnih osoba te samo četvero djece, svake godine bar na trenutak oživi na patron župe sv. Franje Asiškog, ali i ostale svetkovine - Veliku Gospu, Božić i Uskrs, piše Večernji list BiH.

Slunjski dekanat

Tako je bilo i nedavno na patron, kada se na misnom slavlju u župnoj crkvi, uz malobrojne župljane, okupilo mnoštvo vjernika podrijetlom s ovih prostora, a koji godinama žive i rade u Republici Hrvatskoj i ostalim zapadnoeuropskim zemljama. Ova župa crkvenim je ustrojem u sastavu Gospićko-senjske biskupije i Slunjskoga dekanata u Republici Hrvatskoj, a zemljopisno i administrativno u Bosni i Hercegovini.

- Naša crkva nosi ime sv. Franje Asiškoga. Sv. Franjo bio je siromah i bogat. Bogat dušom, svega se odrekao u korist svoje vjere, zaštitio je nejake, bolesne, one kojima je pomoć potrebna. Mislim da je to zapravo bit života. Idemo se odreći svih i pomoći onima kojima treba. Ne zanima ga bogatstvo, ne zanima ga - imam ovo, imam ono, treba mi ovo, treba mi ono, ne treba mi ništa. Treba mi mir u duši, vjera, trebam dobrotu, biti dobar prema drugim ljudima bez obzira na to tko su, kakvi su, na boju, rasu, nebitno. Idemo biti dobri, idemo se voljeti, idemo živjeti u miru, ljubavi - kaže Dragica Franjić koja živi u Zagrebu.

Ideal svetog Franje bio je živjeti što doslovniji život po evanđelju, u jednostavnosti, istinskom siromaštvu i slobodi duha. Na misnom slavlju, koje je predvodio vlč. Ivica Tolla, župnik u Cetingradu, okupili su se brojni vjernici. Sveti Franjo, koji je živio prije gotovo tisuću godina, i danas može biti primjer svim vjernicima, a njegova poruka života nam odzvanja kako treba živjeti, poruka je s oltara zavaljske crkve.

- Vrlo je zanimljivo promatrati i proučavati sv. Franju Asiškog. Zapravo, njega mogu proučavati sve religije jer on je bio uistinu onaj koji donosi svima mir, tako i među muslimane, među sve vjere. On je bio čovjek mira, ljubaznosti i ljubavi Božje. Moja današnja poruka više je išla da smo zaboravili na riječ Božju, da bi se trebali vratiti onim izvorima, a to je riječ Božja uz koju je sveti Franjo zapravo, kad se susreo s riječju Božjom, doživio tu preobrazbu svojeg života. Do tada je bio bahat, bezobrazan, pun sebe. Čitajući riječ Božju, njega to preoblikuje, mijenja, pa tako, vjerujem, i vi, ako Kuran čitate, to nekako čovjeka mijenja, preoblikuje. Zapravo, sve što je sveto i ima doticaj sa svetošću čovjeka može promijeniti da bude bolji. U tom smjeru sam onda prepričao i doživljaje koje je on doživio. Nije on mnogo propovijedao. On je bio tu živo evanđelje, živa riječ. Dovoljno je bilo da sveti Franjo prođe Asizom i ljudi su ga mogli doživjeti onako kako bi možda doživjeli Boga - kazao je vlč. Ivica Tolla.

Prelijepa zemlja

- Nama je uvijek iz Hrvatske lijepo doći u Bosnu i Hercegovinu jer je stvarno prelijepa zemlja, a možemo vidjeti ovaj krajolik. Zapravo, sv. Franjo je volio tu prirodu i udaljenost od ljudi. Zavalje je baš nekako od Bihaća intimno mjesto i čujem da mnogi pješače ovuda, rekreiraju se, što je nekako u znaku sv. Franje koji je također prolazio kroz šume i krajolike, propovijedao čak i drveću i biljkama te životinjama i upravo je zbog toga i zaštitnik prirode i životinja u Europi - zaključio je cetingradski župnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije