U ratom razorenu Ukrajinu Večernjakov pečat došao među prvima

Pečat stigao i do Ukrajine, iz ratnog studija emitiralo se 21. izdanje

storyeditor/2024-05-08/ukrajina.png
vl
10.05.2024.
u 10:32

Večernjakov pečat hodi i kroz oluje. Na početku rata u Ukrajini stali smo uz zemlju zahvaćenu ratom i odlučili manifestaciju prenositi, uz BiH i Hrvatsku, i iz Ukrajine. Bili su to emotivni trenuci.

Dolazak izaslanstva

Voditelji Ukrajinske javne televizije doslovno su se iz studija pod zemljom uključili u 22. Večernjakov pečat i odradili to krajnje profesionalno. Iste godine izaslanstvo Večernjakova pečata uručilo je priznanje franjevcima u Ukrajini, a preuzeo ga je fra Danyilo Stanislav Botwina. Priznanje je dobio i narod Ukrajine. Naš ulazak u napaćenu zemlju prepoznat je u svjetskim okvirima. Da je manifestacija dosegnula svjetski status, potvrđuje i činjenica da ju je u svoje službeno glasilo uvrstila i Europska radiodifuzijska unija (EBU), koja povezuje radijske i televizijske tvrtke u vlasništvu države ili u privatnom vlasništvu s javnom koncesijom, a uz Europu, pridružene su joj kompanije iz Kanade, Japana, Meksika, Indije, Hong Konga i drugih. EBU je objavio i službeno priopćenje Ukrajinske javne televizije (UA:PBC), koja je dobila nagradu iz Bosne i Hercegovine na Večernjakovu pečatu. - UA:PBC je 28. svibnja primio posebnu nagradu javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine BHRT-a posvećenu borbi za slobodu medija. Svečana dodjela priznanja održana je u sklopu godišnje dodjele priznanja Osoba godine - Večernjakov pečat u Sarajevu, jednog od najznačajnijih događaja te vrste u regiji - navedeno je u službenoj objavi, koja ostaje kao trajno sjećanje na tragične dane koji, nažalost, još traju. Uime Ukrajinske javne televizije Večernjakovu pečatu zahvalio je Mykola Chernotytskyi, šef Upravnog odbora Javne radiodifuzijske kompanije Ukrajine. - Nadam se kako ćemo uskoro proglasiti pobjedu Ukrajine u skladu sa svim standardima novinarske profesije - poručio je, među ostalim, Chernotytskyi, a njemu su se u zahvalama pridružili i voditelji manifestacije iz Ukrajine Anna Zakletska i Timur Miroshnychenko. Kako se Večernjakov pečat pod motom "Pečat za mir" našao u rukama Ukrajinaca, objasnio je na samom finalu glavni direktor Večernjakova pečata Jozo Pavković. - Osobu godine u svijetu nisu izabrali ni žiri ni čitatelji, nego rat. Zbog rata u Ukrajini preko noći se ovaj narod na najvećem dijelu planeta prometnuo u simbol žrtve i otpora. I zato su oni svjetske Osobe godine. BiH i Ukrajinu dijeli više od tisuću kilometara, ali, nažalost, povezuje ih tragedija - i BiH i Ukrajina među rijetkim su europskim državama koje su se nakon Drugog svjetskog rata suočile s oružanim sukobima. Mi, koji smo svjedočili strahotama rata u BiH i Hrvatskoj, i vi, koji ih sada proživljavate u Ukrajini, najbolje znamo kolika je vrijednost mira. Zato vam uručujem ovaj Pečat za mir, uz želju da mir uskoro zavlada vašom zemljom. I cijelim svijetom - poručio je Pavković na manifestaciji.

Zemlja empatije

Na 22. Večernjakovu pečatu priznanje za religiju dobio je otac Orel Zakaljuk, ukrajinski svećenik iz Prnjavora, čuvar ukrajinske zajednice od više tisuća vjernika, koja je u BiH već 130 godina. - Želim pozvati sve ljude dobrog srca cijelog svijeta da upute usrdne molitve svemogućem Gospodu Bogu da u našoj Ukrajini ponovno zavlada pravedni mir jer mir nema alternativu. Ukrajina je poznata kao zemlja empatije, zemlja gostoljubivosti, a ti isti epiteti krase i BiH - zaključio je. Večernjakov pečat trajni je svjetionik u nevremenu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije