Fra Ivan Tučić, župni vikar u župi sv. Ante Padovanskog

U iščekivanju Božića zornice u Bihaću iznimno posjećene

14.12.2021.
u 21:30

I župljani župe sv. Ante Padovanskog u Bihaću već treći tjedan su u došašću, iščekivanju Kristova rođenja, duhovno se pripremaju za Božić, slave se mise zornice..., piše Večernji list BiH. 

Radost Isusova dolaska

- Polako se bližimo Božiću. Već smo upalili i treću adventsku svijeću i ušli u, na neki način, završni ciklus adventa - vremena priprave za Božić. Advent smo započeli prije dva tjedna i to je posebno u nekoj našoj tradiciji i osjećajima naših vjernika, nekako najradosnije naše vrijeme, liturgijsko i crkveno vrijeme, jer zapravo pripremamo se za najradosniji kršćanski blagdan Božić – blagdan rođenja Isusa Krista. Njegov dolazak je upravo radostan jer dolazi u obliku djeteta, djeteta Isusa, a znamo da svako rađanje, svako rođenje djeteta donosi radost, a na poseban način nama kršćanima to predstavlja veliku radost jer mi, zapravo, vjerujemo da je to rođenje samoga Boga. Da sam Bog u liku Isusa Krista dolazi na ovaj svijet da bi nama ljudima na neki način svojim životom, svojim načinom na koji je prošao ovim svijetom, pokazao kako bi se mi trebali približavati tome Bogu. Kakvi bi mi trebali biti zapravo ljudi, što bi trebao biti prioritet u našim odnosima, našoj komunikaciji jednih s drugima - kaže fra Ivan Tučić, župni vikar u župi sv. Ante Padovanskoga u Bihaću.

- Nada je krepost. Mi kršćani vjerujemo da je to jedna od tri kreposti. Vjera, ufanje, odnosno, nada i ljubav. Nada je zapravo ono što bi možda na neki način, da budem vrlo jasan, nada bi se mogla izreći kao jedno iščekivanje boljega u trenutku kada živimo u nekom svijetu koji je prepun nepravdi, pokidanih odnosa, prepun mržnje, konflikata različitih, obiteljskih ili društvenih. Živimo i u ovoj pandemiji u kojoj vidimo da se svijet jednostavno dijeli, ne snalazi. Sada u jednoj takvoj situaciji mi kršćani vjerujemo da se moramo na neki način nadati da, unatoč svemu, moramo činiti onako kako je činio Isus Krist da bismo, zapravo, nosili tu svjetiljku nade, da bismo tu svijeću nade unijeli u jedan nepravedan svijet, u tu tamu unijeli svjetlo nade za neke buduće odnose - kaže fra Ivan. Svake nedjelje u župnoj crkvi u Bihaću te područnim crkvama u Kraljama i Golubiću slave se mise u 8 i 11 sati te mise zornice u 6.30 i iznimno su dobro posjećene - kaže i dodaje kako župljani svaki adventski dan vole započeti svetom misom.

Simbol budnosti

- Kao što cijeli advent poziva na budnost, tako kroz mise zornice, na neki način, ranijim ustajanjem i dolaskom na svetu misu - tim simbolom budnosti, kršćani žele poslati poruku da Isusa Krista žele dočekati budni - poručio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije