LUKAČ:

U Federaciji BiH postoje desetine centara za obuku terorista

ads
10.04.2017.
u 19:15

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je  da u RS ne postoje organizirani paradžemati i centri za obuku terorista, dok u Federaciji BiH (FBiH) ima na desetke takvih centara.

“U njima se radi edukacija i vrbovanje, što je sasvim dovoljno da se mogu nazvati centrima za obuku terorista”, rekao je Lukač za “Večernje novosti”.

On je naglasio da nema informacije da tamo vrše obuku s oružjem, ali je dodao da to treba pitati druge policijske agencije.

Lukač je podsjetio da se u BiH dogodilo više terorističkih napda, te da je pitanje vremena kada će se ponovno dogoditi.

“Jedino je pitanje – kada i gdje. BiH je po stanovniku dala najviše terorista od bilo koje druge europske zemlje. Evidentirali smo mnogo pripadnika vehabijskog pokreta i držimo ih pod kontrolom i pratimo njihovo kretanje”, rekao je Lukač.

On je napomenuo da sve vehabije nisu teroristi, ali i da svi teroristi jesu vehabije.

“To je simptomatično i na to moramo obratiti pozornost. U cijelom okruženju, u Europi borba protiv terorizma se mora podići na višu razinu. Svi u punom kapacitetu u to moraju uključiti, pa i građani svojim saznanjima, da bi spriječili neki teroristički akt “, istakao je Lukač.

Govoreći o identificiranju napadača na premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, Lukač je naveo da je MUP Republike Srpske identificirao određen broj osoba i da je tražio podatke i pristup njima.

“Nisu nam dopstupne jer se nalaze na teritoriju FBiH. Kada nadležno za tu istragu nisu ništa učinili, mi smo Specijalnom tužiteljstvu podnijeli izvještaj protiv šest osoba za pokušaj ubojstva, ugrožavanje sigurnosti i druga kaznena djela”, naveo je Lukač.

Lukač je naglasio da bi oni zbog toga morali biti saslušani i procesuirani, ali pošto nisu dostupni MUP-u Republike Srpske, očekuje da nadležni sa razine BiH dovedu istragu do kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije