Šagolj i povijesne riječi

TV prilog koji je donio ozračje čina utemeljenja Herceg Bosne

18.11.2023.
u 08:39

U večernjim satima 18. studenoga 1991. godine, u prijelomnim trenucima za opstanak hrvatskog naroda, u vremenu koje je karakterizirala izravna opasnost, ali i nespremnost središnjih institucija BiH da se uhvate ukoštac s rastućom prijetnjom, Hrvati Bosne i Hercegovine donose odluku koja će se pokazati ključnim potezom za očuvanje suvereniteta BiH. - Večeras su ovdje u Grudama predstavnici 30 općina donijeli odluku o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg Bosne - rečenica je novinara Smiljka Šagolja izrečena upravo na spomenuti datum u TV prilogu koji će ući među povijesno značajne, a koji je u slici i zvuku prenio dio ozračja koje je tada vladalo među političkim predstavnicima Hrvata. Šagolj je u prilogu citirao i odredbe iz odluke, objasnivši kako se Hrvatska zajednica Herceg Bosna uspostavlja kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina, a tu zajednicu čine općine od Neuma do Busovače, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka. - Zajednica će, kako je naglasio u uvodom izlaganju Mate Boban, poštovati demokratski izabranu vlast Bosne i Hercegovine sve dotle dok državna neovisnost BiH postoji u odnosu na bivšu ili neku buduću Jugoslaviju - kazao je Šagolj.

Kompletan prilog o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Danu sjećanja na Grad heroj Vukovar pronađite u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
08:43 18.11.2023.

To je bio onaj Šagolj što je čitav život lagao Hrvate, i sad svi znamo gdje je.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?