Skandalozno

Tužiteljstvo zastarom procesa spasilo Mehmedovića

29.08.2015.
u 06:30

Predmet je 'ležao' u ladicama županijskog, Zeničko-dobojskog tužiteljstva punih trinaest godina nakon čega su ga odlučili objaviti

Šemsudin Mehmedović je tijekom rata bio jedan od pokrovitelja dragovoljaca iz islamskih zemalja koji su se borili u redovima Armije BiH, piše Večernji list. Mehmedovića se otvoreno dovodilo i u vezu sa skrivanjem velike količine oružja i streljiva koje su pripadnici SIPA-e tijekom 2013. godine otkrili u okolici Tešnja. U skrivenim podzemnim skladištima pronađeno je oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje te oko 60 granata za bestrzajne topove. Dio medija iz Republike Srpske odmah je optužio Mehmedovića da stoji iza skrivanja tog oružja. Sam Mehmedović je sve te optužbe odbacio. Neposredno nakon pronalaska oružja Mehmedović je ustvrdio kako ga se s tim dovodi u vezu jer mu ministar civilnih poslova Sredoje Nović i tadašnji ravnatelj SIPA-e Goran Zubac pokušavaju 'napakirati' cijeli slučaj i montirati optužnicu. S ovom aferom, a što pokazuje i tko ima pravu snagu u zemlji, otvorila se prava hajka na smijenjenog šefa Državne policijske agencije SIPA-e Zupca koji je nakon dvije godine smijenjen s pozicije. Mehmedović je nakon afere ponovno postavljen i izabran s liste SDA u državni Parlament. 'Neposlušni' državni zastupnik Stranke demokratske akcije Šemsudin Mehmedović je od kaznenoga progona za prikrivanje arsenala naoružanja i eksplozivnih materijala spašen organiziranom sabotažom nekoliko tužiteljstava koja su dopustila da slučaj ode u zastaru.

Istraga u ladicama

Taj je dokument SIPA-i stigao prošle godine u lipnju dok su se još uvijek prikupljali dokazi vezani uz prijavu oko ratnih zločina u istrazi naziva Ozren, ali i dokumentiranja njegova sudjelovanja u prikrivanju naoružanja. Pravu opstrukciju istrage, odnosno bolje reći zaštite od progona, potvrđuje dokument koji je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu te Tužiteljstvu BiH upućeno iz Zeničko-dobojskog županijskog tužiteljstva. Ovaj dopis da se radi o normalnoj državi, bio bi povod za hitnu istragu oko tužiteljskih propusta, ali je u ovome slučaju poslužio kao jedan od argumenata da se Šemsudina Mehmedovića amnestira za kaznena djela. 
Naime, tužitelj Mesud Mustafić je u dopisu od 5. lipnja prošle godine napisao doslovno kako je predmet pušten da ode u zastaru. "Shodno članu 231. stav 4. Zakona o kaznenom postupku FBiH, obavještavamo vas da je ovo Tužiteljstvo donijelo nalog o neprovedbi istrage broj: T04 0 KT 0016596 14 od 06. 06. 2014. godine protiv Šemsudina Mehmedovića, sina Saliha ... (i još osam suosumnjičenih) zbog kaznenog djela nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materijala iz članka 371. stav 2. u svezi sa stavom 1. K2 FBiH, i kaznenog djela izazivanje opće opasnosti iz članka 323. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH jer je nastupila zastarjelost kaznenog gonjenja", napisao je u dopisu tužitelj Mustafić. Pri tome je državnu policijsku agenciju SIPA-u upozorio na 'obvezu nadležnih tijela da o zastarjelosti kaznenog gonjenja paze po službenoj dužnosti'. U dopisu se objašnjava i da je kazneno djelo koje se prijavljenom stavlja na teret učinjeno, kako to stoji u izvješću, u jesen 1998. godine ili 1999. godine, odnosno tijekom 2001. godine ili 2002. godine.

Zastara deset godina

S obzirom da se u vrijeme izvršenja kaznenog djela u Federaciji BiH primjenjivao Kazneni zakon koji je stupio na snagu 28. 11. 1998. godine, za kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora veća od 5 godina, zastarjelost nastupa istekom 10 godina od izvršenja kaznenog djela. To je bio i razlog da je ovaj predmet 'ležao' u ladicama županijskog Zeničko-dobojskog tužiteljstva punih trinaest godina nakon čega su ih odlučili objaviti. Zastara je nastupila po istim navodima istekom 2012. godine, a za kazneno djelo izazivanje opće opasnosti 5 godina ranije. 
Ovaj odgovor tužiteljstva u najmanju je ruku skandalozan, no nitko nije reagirao, a slučaj protiv Mehmedovića je arhiviran. On je osobno i politički rehabilitiran što pokazuje i tko upravlja državom i njezinim pravosuđem koje se odavno pretvorilo u nacionalnu i političku mašineriju jedne strane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije