Popis stanovništva u BiH

Trnovo, RS, ima 52 posto ekonomski neaktivnih

trnovo
10.01.2017.
u 07:00

Osim Trnova u RS-u, postoji i Trnovo u Sarajevskoj županiji. Obje spomenute općine do 1992. godine bile su dio jedinstvene bh. općine Trnovo. Općina Trnovo 1991. godine imala je 6991 stanovnika, od toga u mjestu Trnovu 2099. Po službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, stanovništvo općine Trnovo (u to vrijeme jedne od pet prigradskih općina grada Sarajeva) bilo je raspoređenih u 63 naselja. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma općina Trnovo je podijeljena. Veći dio općine ušao je u sastav FBiH. Od ovog područja formirana je općina Trnovo (FBiH).

U sastav RS-a ušla su naseljena mjesta: Bogatići, Grab, Jablanica, Kijevo, Klanac, Milje, Podivič, Rajski Do....

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek potkraj lipnja 2016., odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, općina Trnovo, RS, ima 2050 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991. godine, imala 6991. Muškaraca je 989, dok je žena 1061.

Objavljeni službeni podaci pokazuju kako u ovoj općini živi 15 Hrvata, 873 Bošnjaka, dok je Srba 1178. Stanovnika koji su se izjasnili kao ostali je deset, jedan je stanovnik bez odgovora, dok se devet stanovnika nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi.

Kućanstva po broju članova

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih je u ovoj općini 806. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost je 342, što nije tako malo gledajući ukupan broj kućanstava.

Kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode je 17.

Najviše je kućanstava s dva člana - 244, dok kućanstava s osam i više članova nema. Prosječan broj članova po kućanstvu je 2,54.

Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece. Žena koja nikad nije rađala je 251, onih koje su rodile jedno dijete je 119, dvoje djece 385, majka s troje djece je 141, a 45 je onih koje imaju četvero djece. Majki s petero i više djece nema mnogo, 22.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije