Ministar pravde BiH

Grubeša: Nitko nam neće nametati rješenja, sami ih moramo napraviti

Josip Grubeša
29.07.2019.
u 17:42

Ministar pravde BiH Josip Grubeša vjeruje da će sveobuhvatne izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH biti u proceduru do kraja godine, piše Klix.ba. 

"Ministarstvo pravde BiH već je odavno pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i u tom pravcu imenovalo radnu grupu sastavljenu od stručnjaka sa svih razina vlasti, predstavnika VSTV-a, Suda BiH i Tužiteljstva BiH, kojima je jedini zadatak činiti izmjenu zakona koja će biti učinkovita i osigurati vladavinu prava. Cijenim da je u interesu države da se napravi kvalitetan zakon, a ne samo da se nešto uradi kako bi se udovoljilo nemoguće kratko postavljenim rokovima", kazao je Grubeša za Klix komentirajući što nije dostavio prijedlog izmjena zakona u oblasti pravosuđa Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na pitanje zna li uopće Ministarstvo pravde BiH koje članove zakona mora izmijeniti s obzirom na to da Europska komisija nije precizirala što se konkretno mora učiniti, Grubeša je odgovorio kako nije točno da nemaju smjernice što se mora promijeniti jer postoji izvješće ekspertnog povjerenstva koja je obavljala procjenu. 

"Neodgovorno je očekivati da nam netko sa strane ukazuje na to kako trebamo urediti izbor nositelja pravosudnih dužnosti, ali je sasvim dovoljno kada nam ukažu gdje su nedostaci postojećeg sustava. Na nama je da napravimo pravosuđe koje odgovara našem pravnom sustavu i tradiciji, ali i da bude transparentno i učinkovito. Neće nam nitko nametati rješenja, sami ih moramo sebi napraviti", rekao je Grubeša.

Već duže vrijeme se priča o izmjenama Zakona o VSTV-u BiH, ministar vjeruje da će sveobuhvatne izmjene Zakona o VSTV-u biti u proceduri do kraja godine. 
 
"Vjerujem da će sveobuhvatne izmjene Zakona o VSTV-u biti u proceduri do kraja godine i da će uskoro o njima imati mogućnost izjasniti se legitimna vlast izabrana na izborima", zaključio je Grubeša.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije