50. obljetnica Hrvatske škole "Kardinal Stepinac" u New Yorku

Već pola stoljeća ustrajni u očuvanju hrvatskoga jezika, kulture i narodnih običaja

10.05.2024.
u 15:20

Svečano je bilo u New Yorku u nedjelju, 5. svibnja, u prepunoj župnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda i svetoga Rafaela. Župna zajednica zajedno je proslavila zlatnu, 50. obljetnicu postojanje Hrvatske škole "Kardinal Stepinac".

Svečano misno slavlje

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar i ravnatelj Hrvatske škole fra Lovro Šimić uz koncelebraciju župnika fra Nikole Pašalića. Misno je slavlje počelo velikom i svečanom procesijom na čelu s barjacima, potom su slijedili ministranti, čitači te djeca Hrvatske škole odjevena u narodne nošnje različitih krajeva Lijepe Naše.

Nakon misnog slavlja i zajedničke fotografije, koja ostaje za povijest, svi su se uputili prema velikoj dvorani gdje je bio upriličen svečani program i ručak za sve prisutne. U programu su sudjelovala sva djeca Hrvatske škole od prvoga do osmoga razreda, kao i tamošnja Kolo grupa "Kardinal Stepinac".

Svaki se razred predstavio narodnim običajima, kolima i pjesmom vezanim uz pojedina područja iz domovine. Tako su nazočni imali priliku vidjeti kako se slavi Jurjevo u Turopolju, Tijelovo u Moslavini, potom slavonske svatove, Ivanje u Bilogori, čuvanje ovaca u Kordunu, poklade ili tradicionalne buše iz Baranje, pjesme i plesove iz Moslavine te, na samom kraju programa, kao šećer na kraju, nakon više od dvadeset godina u župu se vratio tamburaški sastav Kolo grupe "Kardinal Stepinac" koji je odsvirao nekoliko pjesama čak se dva puta vraćajući na pozornicu. Svi su bili ispraćeni gromoglasnim pljeskom.

Nakon prvoga dijela programa uslijedio je ručak s domaćim jelima koja je pripremio restoran Dubrovnik. Uslijedili su kava i domaći kolači, koje su spremile vrijedne ruke kućanica iz Društva sv. krunice.

Uslijedila je podjela diploma učenicima koji napuštaju školu - četvrti razred srednje škole koji su u Kolo grupi i osmi razred Hrvatske škole koji se tek priključuju Kolo grupi. Svi su dobili diplome i zahvalu za svoj rad i trud u Kolo grupi i Hrvatskoj školi.

Potom su na pozornicu bili pozvani svi prisutnu članovi Školskoga odbora Hrvatske škole, kako oni aktivni tako i svi prijašnji. Nakon podjele darova i cvijeća uslijedila je bogata tombola, a najviše su joj se obradovali oni najmlađi. Zabava se nastavila pjesmom i plesom. Roditelji, bake i djedovi bili su ispunjeni ponosom što su njihova djeca danas tu i što nastavljaju tradiciju svojih predaka.

Već pedeset godina, od daleke 1974., ova župa je ustrajna i ne odustaje od podizanja novih generacija u učenju hrvatskoga jezika, kulture i narodnih običaja. Mnogi su ostavili značajne tragove u ovih pedeset godina: brojni župnici, kapelani, na poseban način Školske sestre franjevke Provincije Krista Kralja iz Hercegovine, potom brojni roditelji koji su bili aktivniji preko svoje službe u školskim odborima.

Žrtva roditelja

Međutim, sve to ne bi bilo moguće bez ljubavi i žrtve svih roditelja koji svakoga petka i nedjelje dovode svoju djecu u Hrvatsku školu, kao i na vjeronauk. Upravo su roditelji te djece razlog zašto se slavi ova obljetnicu. Pedeset godina nije malo - to je već nekoliko generacija Hrvata u ovome dalekom New Yorku. Iz župe se nadaju kako će Hrvatska škola doživjeti još obljetnica i nastaviti hoditi stopama onih koji su ovdje bili prije njih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije