Sezona alergija

Sve više oboljelih zbog korištenja sumnjive kozmetike i lijekova

Woman sneezing in the blossoming garden
22.04.2017.
u 10:00

Alergije su u proljetno vrijeme najizraženije i sve veći broj osoba osjeća tegobe. Razgovarali smo s liječnicima, ali i onima koji imaju probleme s alergijom, kako preventivno djelovati i na koji način se zaštititi. Ovisno o sezoni cvatnje, postoji alergija na drveće, travu u travnju i svibnju te krajem ljeta na ambroziju.

Rizične skupine

Najčešće alergijske reakcije su na pelud trava, stabala, one na lijekove, hranu, konzervanse, kontaktne alergene, ubode raznih vrsta kukaca i alergije na sunčeve zrake.

Najveća koncentracija polena u zraku je tijekom sunčanih, vjetrovitih dana, najniža u vrijeme kišovitih dana, rano ujutro i predvečer, a koncentracija peludi je najizrazitija na vlasištu.

U razgovoru s predstojnicom Klinike za kožne i spolne bolesti u Mostaru dr. Jasnom Zeljko-Penavić doznali smo da se u Polikliniku i kabinet za alergologiju javlja sve više novooboljelih na inhalatorne alergene, ali i na lijekove te razne kozmetičke pripravke. - Tijekom cijele godine imamo pacijente koji imaju neku od alergija, ali je njihov broj povećan u proljetnom razdoblju, a s obzirom na to da su alergije etiopatogenetski povezane s autoimunosnim sustavom, sve je veći broj oboljelih u svim dobnim skupinama, kazala nam je dr. Zeljko-Penavić.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?