Kritično u Zenici i Tuzli

Sve više oboljelih od karcinoma zbog zagađenosti zraka

oboljeli
20.03.2016.
u 19:36

Nažalost, prema riječima liječnika, nema vođenja evidencija, studija, koje bi i pokazale koliko je obolijevanje stanovništva ovih područja od karcinoma ili drugih bolesti, prouzročeno zagađenjem

Zagađenje donjeg toka rijeke Spreče u Tuzlanskoj županiji, organskim polutantima, prema upozorenjima Federalnog zavoda za agropedologiju, može prouzročiti obolijevanje stanovništva od karcinoma, a zagađivač je industrija GIKIL, piše Faktor. 

Teška je situacija i u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje su u naseljima Pehare i Tetovo, registrirana prekomjerna zagađenja teškim metalima. Nažalost, prema riječima liječnika, nema vođenja evidencija, studija, koje bi i pokazale koliko je obolijevanje stanovništva ovih područja od karcinoma ili drugih bolesti, prouzročeno zagađenjem. A kako naglašavaju, oboljelih od karcinoma ima.

– Imamo dosta oboljelih od karcinoma, ali i respiratornih problema. Iz iskustva, rada s pacijentima, znam da je povećan broj karcinoma digestivnog trakta. Veliki je broj kroničara, plućnih bolesnika, i to ne starijih osoba, već i mlađe populacije. Ali mi nemamo relevantnih podataka o broju oboljelih, uzrocima. I sve što vam govorim je iz iskustva. Teško je i napraviti takve registre jer svi bježe od odgovornosti, ispričao je za Faktor jedan od liječnika u općini Lukavac.

Dodaje kako nije zagađena samo Spreča, u kojoj u donjem toku više nema ribe, flore, već i rijeka Jala.

Ni u Zeničko-dobojskoj županiji nema registra o broju oboljelih i uzrocima bolesti, a u naseljima oko Željezare je prisutna alarmantna zagađenost tla teškim metalima, zraka organskim polutantima.

- Organski polutanti su izuzetno agresivni i ako se konzumiraju poljoprivredni proizvodi s takvih zemljišta, onda ti polutanti s tim poljoprivrednim proizvodima ulaze u probavni sustav. Dugotrajnim uzimanjem takve hrane dolazi prvo do pojave probavnih oboljenja, a kasnije i degenerativnih, odnosno, samih karcinoma, pojašnjava prim. dr. Harun Drljević iz Zenice. Dodaje da zagađenje zraka utječe na respiratorne organe, kao što su pluća.

- U zemlji oko Željezare se nalaze teški metali koji dovode do oštećenja raznih sustava. Recimo olovo oštećuje koštanu srž, jetru, bubrege. Problem s teškim metalima je što dugotrajno ostaju u organizmu. Nažalost, nema studije koje bi rekle koja je to šteta nanesena od polutanata, a koliko je obolijevanje stanovništva, posljedica drugih stanja. Mi moramo znati koliko je karcinoma pluća nastalo kao posljedica benzola, a koliko kao posljedica pušenja, ili nečega drugog, rekao je Drljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije