BORBA ZA NASLOV

Stipe Miočić prestigao je Mirka Filipovića, a sada ima priliku napraviti nešto nevjerojatno

13.08.2020.
u 11:50

U lasvegaškoj noći sa subote na nedjelju Stipe Miočić imat će priliku potvrditi teze svih onih koji ga drže najvećim teškašem u povijesti UFC-a, najjače organizacije slobodne borbe. Ako pak ne obrani svoj naslov prvaka protiv izazivača Daniela Cormiera, bit će to voda na mlin onima koji misle da je u najtežoj kategoriji bilo i većih boraca od ovog američkog Hrvata.

 

Cormier još uvijek može

Po predsjedniku UFC-a Dani Whiteu, onaj tko iz kaveza izađe s pobjedom izaći će s većim prestižnim plijenom no što je pojas prvaka sam po sebi. – I ja se slažem s onima koji tvrde da je ovo najveća teškaška borba dosad i onaj koji pobijedi bit će definitivno najveći teškaš u UFC-ovoj povijesti. Obojica su kandidati. Pogledajte samo što je Stipe postigao u teškoj, ali i što je Cormier napravio u dvije težinske kategorije. Priupitao je ESPN-ov novinar Whitea vjeruje li da će to doista biti Cormierova posljednja borba u karijeri kao što on najavljuje?

– Ja se nadam da nije, a ja sam prvi koji će to reći borcu ako mu je došlo vrijeme za umirovljenje. Bez obzira na njegovu dob, a ima 41 godinu, Cormieru je još uvijek puno ostalo. No to nije moje tijelo, on jedini zna odgovor na to pitanje. Odgovora na pitanje “tko je najveći UFC teškaš u povijesti do ove borbe” ima više, u toj priči spominju se još i Randy Couture, Cain Velasquez pa i Daniel Cormier, no većinski se ipak spominje ime Stipe Miočića. Učinili su to i bivši borac Dan Hardy, danas stručni sukomentator, te Nick Peet, voditelj nagrađivanog borilačkog podcasta koji visoko vrednuju Stipine pobjede nad sjajnim teškašima kao što su Hunt, Arlovski, Werdum, Overeem, Dos Santos, Ngannou i Cormier.

 

– Po meni je Stipe ispred Couturea i Velasqueza, a na mojoj listi Cormier je tek deseti. Stipe je ispred svih jer je on teškaš koji je imao najviše uspješnih obrana naslova. On je šampion modernih dana. Couture je bio učinkovit u svoje vrijeme kada je ipak bila slabija konkurencija nego danas jer se sport u međuvremenu razvio – ističe Hardy.

– Ono što Stipu također izdiže iznad ostalih jest što se on revanširao za dva svoja poraza, protiv velikih boraca kao što su Cormier i Dos Santos – dodao je Peet. Portal Fansided na prvo je mjesto postavio Couturea, a na drugo Marka Colemana (!?) samo zato što je bio prvak u UFC-u i Prideu u mladim danima tih organizacija. Na toj listi Miočić je treći, a Cormier šesti.

 

Cro Cop iza Miočića

Kad smo već kod “prebrojavanja”, zavirili smo i na neke liste najboljih MMA teškaša svih vremena neovisno o uspješnosti u UFC-u, već gledano sveukupno. Tako smo na listi Bleacher Reporta na prva tri mjesta ugledali Fjodora (1.), Minotaura (2.) i Couturea (3.). Četvrti je Miočić, a peti Cro Cop za kojeg pišu da je zahvaljujući svojim udarcima nogom ponudio neke od najbrutalnijih trenutaka u povijesti nekad jake japanske, tada najjače u svijetu, organizacije Pride. Treba reći da je ova lista iz srpnja 2018., a rađena je nakon Miočićeva poraza od Cormiera u njihovoj prvoj međusobnoj borbi, a znatno prije Stipina brutalnog uzvrata u drugoj. Internetska stranica američke televizijske kuće CBS Cro Copa također svrstava u Top 10 svih vremena, točnije na sedmo mjesto, ispred Werduma, Mira i Overeema, a iza Couturea (6.), Minotaura (5), Cormiera (4.) i Velasqueza (3.). Na toj listi Miočić je drugi, iza Fjodora kojeg iznad svih izdiže devet godina i 27 borbi bez poraza. I dugogodišnji UFC-ov sudac John McCarthy drži da je najbolji Fjodor, a to nam je znao govoriti i Cro Cop, čovjek koji se 2005. s njim u Prideovu ringu jako dobro nosio, do mjere da ta borba i danas glasi za jednu od najvećih svih vremena u MMA sportu.

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije