Novi projekti

Školarce uče o štetnosti ambrozije

07.09.2016.
u 11:00

Upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH je u tijeku i akcijski plan se provodi. Ova opasna biljka jedan je od glavnih uzročnika alergija. Provedena su proteklih godina i dva projekta za koje je bilo zaduženo Ministarstvo okoliša, i to “Edukacija javnosti o djelovanju, širenju i uklanjanju invanzivnih vrsta u prirodi” i “Lakše se diše bez ambrozije”.

Ciljevi projekata su razvijanje svijesti stanovnika o potrebi zaštite i očuvanja okoliša, te negativnom utjecaju ambrozije na zdravlje ljudi i drugih biljaka. Evidentno je kako većina stanovništva smatra da ambrozije nema u BiH. Postupak inventarizacije i kartiranja ambrozije na području FBiH nije okončan u 2015. zbog nedostatka novca i nastavlja se i u ovoj godini, navedeno je u izvješću o provođenju akcijskog plana za uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije.

Program edukacije učenika predvidio je kako prepoznati ambroziju, gdje su nalazišta, o načinima širenja, štetnosti, utjecaju na zdravlje, te načinima uništavanja. Organizirano je više predavanja u osnovnim školama. Akcijskim planom propisana je obveza Ministarstva poljoprivrede o izradi propisa i mjera za sprečavanje širenja i uništavanja ambrozije. Proslijeđena je inspektoratima poljoprivredne, šumarske, urbanističko-­ekološke, vodoprivredne i prometne inspekcije, svim županijskim ministarstvima i inspekcijama nadležnim za poslove poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, urbanizma, zaštite okoliša i prometa, te je zatraženo da odluku proslijede odgovarajućim županijskim i općinskim tijelima koja su zadužena za realizaciju.

Od nadležnih inspektorata u 10 županija, zaprimljeni su dopisi samo od poljoprivredne inspekcije iz tri županije - BPŽ, ZDŽ i SBŽ. Od 55 inspekcija u FBiH, samo pet je dostavilo odgovor. Četiri poljoprivredne i jedna šumarska inspekcija, od stupanja na snagu navedene odluke. Zavod za javno zdravstvo FBiH nije dostavio izvješće o realizaciji aktivnosti za upoznavanje javnosti i suzbijanje širenja ambrozije za 2015. godinu. Zavod za poljoprivredu i Agromediteranski zavod su dostavili izvješća o provedenim aktivnostima. Općine u kojima je evidentirana ambrozija trebaju planirati sredstva za sprečavanje širenja i uništavanje. Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavit će provoditi mjere. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije