Sindikat metalaca FBiH

Sindikat traži žurno donošenje zakona o minimalnoj plaći

plaća, novac, novčanik
BHRT
09.02.2024.
u 08:52

"Krajnje je vrijeme da aktualna vlast ispuni obećanja dana radnicima prošle godine", priopćeno je iz Sindikata metalaca FBiH

Sindikat metalaca Federacije BiH traži od Vlade i Parlamenta Federacije BiH žurno donošenje zakona o minimalnoj plaći, o doprinosima i o porezu na dohodak koji će umanjiti doprinose i porez i dovesti do rasta plaća svih radnika.

- Ne treba posebno isticati koliko je donošenje ovih zakona značajno za radnike u realnom, privatnom sektoru. Oni nemaju mogućnost svoje više nego opravdane zahtjeve za povećanje plaća adresirati prema federalnoj ili županijskim vladama, ali vlast može pomoći na ovaj način. Međutim, na donošenje spomenutih zakona, posebno zakona o minimalnoj plaći, predugo se čeka - navode iz Sindikata metalaca FBiH u dopisu upućenom predsjedateljima Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH i premijeru FBiH. Ti zakoni se, dodaju iz Sindikata, moraju usvojiti u što kraćem roku kako bi stupili na snagu najkasnije od 1. srpnja 2024. godine.

- Posebno ističemo da bi usvajanje spomenutih zakona dalo vjetar u leđa inicijativi Sindikata metalaca za povećanje najniže satnice u granskom kolektivnom ugovoru, kao i sličnim inicijativama ostalih industrijskih sindikata - dodaje se u dopisu.

Napominju da je Sindikat metalaca Federacije BiH organizacija koja predstavlja gotovo 14 tisuća radnika u metalskoj djelatnosti u Federaciji BiH ili oko 60 posto od ukupnog broja radnika koji rade u teškim uvjetima crne, obojene metalurgije, metaloprerade, autoindustrije i namjenske industrije, u djelatnosti koja najviše stvara novu vrijednost, najviše izvozi, puni proračune svih razina, ali i djelatnosti iz koje radnici najviše odlaze van u potrazi za boljim uvjetima rada.

- Krajnje je vrijeme da aktualna vlast ispuni obećanja dana radnicima prošle godine. To bi, uz odricanje dijela prihoda od poslodavaca, što je zahtjev od kojeg sigurno nećemo odustati, moglo značajnije popraviti materijalni položaj metalaca, ali i svih drugih radnika u realnom sektoru - priopćeno je iz Sindikata metalaca FBiH. (ri) •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije