HVO obilježio 30. obljetnicu utemeljenja 101. domobranske pukovnije u Bihaću

Sestra poginulog branitelja Ante Kneževića Krpe: Svaki put je sve bolnije i bolnije

19.04.2024.
u 17:22

Udruga nositelja ratnih odličja Hrvatskoga vijeća obrane Unsko-sanske županije i Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a Bihać prigodno su obilježili 30. obljetnicu utemeljenja 101. domobranske pukovnije Ante Kneževića Krpe u Bihaću, piše Večernji list BiH.

Ova vojna postrojba imala je značajnu ulogu u operacijama i obrani tijekom ratnih godina. Obilaskom groblja sv. Nikole Tavelića u Vrkašiću - Kraljama, polaganjem cvijeća te paljenjem svijeća odana je počast hrabrim vojnicima koji su svoje živote položili za obranu svojega grada i domovine BiH.

Dali živote

I na tridesetu obljetnicu 101. pukovnije izaslanstvo Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a USŽ-a i Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a Bihać položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu Ante Kneževića Krpe. Time se želi sačuvati sjećanje ne samo na njega već i na ostale suborce koji su dali živote u obrani svoga grada. Ovom obilježavanju, uz ostale, nazočili su i članovi obitelji poginuloga Ante Kneževića.

- Puno mi znači podsjećanje na ove dane. Da se ne zaboravljaju. Za sve branitelje je ovo važno, ne samo za mojeg brata, čije ime nosi pukovnija, već i za sve ostale koji su izgubili živote. Život je jedan, vrijedan. Svaki put sve je bolnije i bolnije. Kad dođeš ovdje, osjećaš tugu. Imao je 25 godina. Danas je mogao imati svoju obitelj, djecu, a on je pod zemljom već 30 godina. Mama, koja je oslijepila plačući za njim, ima 88 godina. Ona najbolje zna kakav je to dan za nju - kazala je obilježavajući ovu tužnu obljetnicu Marija Ćurić, sestra poginulog Ante Kneževića Krpe.

Ovi su dani dani sjećanja na to vrijeme žrtve i zajedništva koje je i potvrđeno borbom za slobodu.

- Kroz 101. pukovniju prošlo je oko 1200 pripadnika HVO-a. Nažalost, skupo smo platili cijenu rata. Poginula su 72 pripadnika, tri su nestala te je 250 njih teže ili lakše ranjeno iz ove postrojbe. Mi, ratni zapovjednici, predsjednici ovih udruga, imamo temeljnu zadaću trajno obilježavati značajne datume za opstojnost Hrvata na ovim prostorima. Za mjesec dana, 25. svibnja, obilježit ćemo i Dan utemeljenja HVO-a regije Bihać, tako da je to naša trajna zadaća - kaže Franjo Grgić, ratni zapovjednik 101. pukovnije Ante Kneževića Krpe.

- Poruka ovoga skupa je ista kao i prethodnih godina - pokloniti se poginulima i ne prepustiti zaboravu njihovo herojstvo - kazao je Franjo Jurić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Njegovati sjećanje

- Svim pripadnicima, časnicima i dočasnicima 101. pukovnije HVO-a regije Bihać uime Grada Bihaća, uime gradonačelnika, u svoje osobno ime čestitam 30. obljetnicu. Ovo je prigoda, prije svega, da se sjetimo svih onih pripadnika 101. pukovnije HVO-a regije Bihać koji nisu više s nama, koji su dali svoje živote, kao i onih koji su dali dijelove svoga tijela. Ovakve obljetnice trebamo obilježavati, kako radi kulture sjećanja tako i radi odavanja počasti svima onima koji su branili ovaj dio Bosne i Hercegovine - kaže Franjo Jurić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Hrvatsko vijeće obrane dalo je značajan doprinos u obrani tadašnjega bihaćkog okruga. Djelovalo je zajedno s pripadnicima 5. korpusa Armije RBiH tijekom cijeloga rata bez obzira na sukobe na nekim prostorima Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?