Proces Brdo-Brijuni

Šefovi regionalnih država 28. i 29. svibnja na summitu u Sarajevu

Brdo-Brijuni
17.05.2016.
u 21:02

Dolazak su pismeno potvrdili predsjednici Albanije, Makedonije, Crne Gore i Italije, a summitu će prisustvovati i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor

Sarajevo će 28. i 29. svibnja bit domaćin regionalnog summita šefova država koji se svake godine održava u okviru suradnje kroz proces Brdo-Brijuni. Sudionici ovom inicijativom imaju ambiciju ojačati politički dijalog regije i Europske unije, koristeći podršku i pomoć službenog Zagreba i Ljubljane kao članica EU.

Kako saznaje Klix.ba dolazak su pismeno potvrdili predsjednici Albanije, Makedonije, Crne Gore i Italije. Summitu šefova država prisustvovat će i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor koji su inicijatori sastanka, a koji još uvijek nisu pismeno potvrdili dolazak. 

Ovim povodom u Sarajevo su pozvani i predsjednici Srbije i Kosova koji također još uvijek nisu potvrdili dolazak. 

Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na jugoistoku Europe. 

Ova inicijativa predviđa da se okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a koja tako i sama postaje sudionik dijaloga. 

Prvi sastanak na vrhu održan je u srpnju 2013. na Brdu kod Kranja kada je počasni gost bio francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelarka Angela Merkel. Treći je održan u lipnju 2015. godine u crnogorskom ljetovalištu Budva, dok je četvrti održan pred kraj studenog u Zagrebu. Zagrebačkom summitu kao počasni gosti prisustvovali su američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?