Nakon toplog vremena i trideset stupnjeva

Savjeti liječnika za minuse u BiH

Nakon toplog vremena i trideset stupnjeva
25.04.2016.
u 20:57

Nakon toplog vremena i trideset stupnjeva koji su zabilježeni prethodnih dana, danas je u Bosni i Hercegovini pao snijeg, a temperatura ne prelazi deset stupnjeva celzijusa.

Dok su građani iznenađeni naglom promjenom vremena, meteorolozi poručuju da je to uobičajeno za ovaj period godine.

Snijeg u travnju za građane je iznenađenje nakon ugodnih 30 stupnjeva, a za meteorologe ništa neuobičajeno.

"Snijeg u travnju u Bosni nije ništa neobično. To se desi svake godine. Nije povezano s nekim klimatskim promjenama. U proteklom periodu imali smo polje dosta visokog atmosferskog pritiska i jugo, i donosilo nam je toplo, sunčano i stabilno vrijeme. A sad imamo suprotan efekat prodor hladnog zraka bukvalno sa pola koji sa sjevera prodire skroz do mediterana", kazao je Damir Šantić, meteorolog Federalnog HMZ-a.

Liječnici kažu kako ove nagle vremenske promjene izazivaju različite tegobe kod pacijenata. Građanima poručuju da se adekvatno oblače i piju dovoljno tečnosti.

"Kod zdravih osoba javlja se prije svega tjeskoba, razdražljivost i nesanica. S druge strane, javlja se hronični umor i stalna potreba za spavanjem. Često, ta nagla promjena temperature može dovesti do glavobolje. Kod kroničnih bolesnika, karakteristično je da im se povećavaju tegobe", kazala je Samira Ahmetović, doktorica opće prakse.

Nagla promjena temperature i novi snijeg ipak će nanijetio štetu i to poljoprivredi. Kako kažu, snježne padavine zaustaviće rast već posađenih biljaka.

"Ovo sada hladno vrijeme nanijet će ogromne štete, kako voću i povrću, tako i ostalim kulturama kao kukuruzu koji je posijan i ne podnosi ovako niske temperature. Ako ništa drugo, zaustaviće rast u sljedećih 7-10 dana, a to opet nam donese nevolje u jesen kada uđemo u kišni period i blato, pa kukuruz imamo u blatu. Prema tome, ako nemate svoju državu, onda i Bog na vas istresa", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS.

Uprkos najavama meteorologa, snijeg krajem travnja iznenadio je građane. Slična stvar se dogodila i 2014. godine, kada je snijeg pao u srpnju. Meteorolozi poručuju da nema mjesta za brigu, te da se već idućih dana očekuje normalizacija temperatura i povratak proljeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije