SAD odobrio golemu pomoć Ukrajini: “Rusi su sad u panici, kažu da je to posebna crvena linija”

25.04.2024.
u 10:44

Profesor Maksim Kamenjeckij iz kijevskog Instituta za međunarodne odnose u Novom danu je s Tihomirom Ladišićem govorio je o američkoj financijskoj pomoći Ukrajini. 

“Vlada pozitivno raspoloženje, najvjerojatnije pomoć dolazi sada, možda su već i došle neke dodatne mogućnosti za našu vojsku. Odjednom vlada i neko raspoloženje koje pokazuje da je povjerenje malo izgubljeno jer su ti razgovori trajali minimalno pola godine”, navodi Kamenjeckij.

Osvrnuo se i na to što točno dolazi i kako će se pomoć odraziti na stanje na bojištu i ukrajinske vojne mogućnosti.

“Ta pomoć daje nam šansu. Dakle, radi se samo o šansi. Od čitavog popisa, tu su tri bine stvari: to su protuzračna sredstva jer je Rusija namjerno počela gađati gradove koji se ne mogu zaštititi kao Kijev. Onda topničke grante i projektili, to je druga grupa bitne pomoći i treća koju očekujemo, F-16 koji su nam potrebni za vođenje borbi protiv ruskog zrakoplovstva koje gađa naše pozicije zračnim bombama”, rekao je Kamenjeckij.

Navodi da na tom popisu vjerojatno ima još korisnih stvari, ali da su ove tri grupe najvažnije stvari koje očekuju.

“Ne znamo kako će se odvijati ovo vrijeme do sredine ljeta ove godine. Najavljeno je da će biti nekih ključnih događaja koji će pokazati kako će se dalje odvijati ovaj rat. Hoće li se završiti u nekoj perspektivi ili će se nastaviti u obliku latentnog sukoba, to se ne zna. Rusi imaju gubitke i ne da im se predugo radovati, a nama pogotovo”, kazao je.

“Saveznici nisu odlučni, čak ni po pitanju toga što će biti s Ukrajinom. Jedan stav je da je Ukrajina strateški pobijedila jer nije dala Rusiji srušiti vlast, a Rusija je strateški izgubila jer nije ispunila ono što je mislila. Ali, kod nas vlada mišljenje da moramo vratiti suverenitet u granicama 1991., a Krim ne može ostati ruski, jer od našeg brodarstva neće biti ništa jer nam ometaju plovidbu Crnim morem i nastaviti će ometati ako ostanu na Krimu”, rekao je Kamenjeckij, dodajući da je puno pitanja bez odgovora.

Komentirao je i kakve su reakcije u Rusiji nakon odobrene pomoći Ukrajini. “Oni su u nekoj vrsti panike. Njima se to ne sviđa, najavljuju da je to posebna crvena linija.”

Dodaje da se Rusima ne sviđa to što stižu mogućnosti koje mogu uništiti njihove bomabrdere. “Oni se pripremaju, istražuju mogu li pogoditi neke putove stizanja ove pomoći. U iščekivanju su da vide kako će biti iskorištena ova oprema koju ćemo dobiti.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?