Rezultati Povjerenstva za verifikaciju

Riješeno 650 žalbi starih deviznih štediša, odobreno 2,9 milijuna KM

Zagreb,30.11.2015 (novosti) - stedise Ljubljanske banke pokusavaju doci do svojih prava na stednju (NLB, Ljubljanska banka) foto Davor Kovacevic novosti
19.03.2016.
u 11:10

Povjerenstvo za verifikaciju računa stare devizne štednje, koje je imenovala Vlada FBiH, imalo je zadaću riješiti žalbe tražitelja računa stare devizne štednje, piše Večernji list BiH. Kao drugostupanjsko tijelo, Povjerenstvo je rješavalo slučajeve po žalbama koje su dostavili vlasnici stare devizne štednje, nasljednici sredstava stare devizne štednje, kao i osobe koje su vlasništvo nad starom deviznom štednjom stekle valjanim ugovorom o darivanju.

Uloga Povjerenstva

Povjerenstvo je provodilo postupak u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku, donosilo zaključke u slučaju odustajanja od zahtjeva ili u slučaju kada je tražitelj štednje preminuo, poduzimalo radnje obustavljanja postupka ili daljnje provođenje završenog postupka verifikacije na nasljednike preminulog tražitelja, kao i po pokrenutim upravnim sporovima, odgovaralo na tužbe tražitelja te, uvažavajući instrukcije iz presuda županijskih sudova, postupalo po presudi i upućivalo prvostupanjskom tijelu na daljnje postupanje ili donosilo odluke u meritumu po presudi suda. Prije konačne verifikacije sredstava stare devizne štednje, Povjerenstvo vrši provjeru jesu li ih žalitelji koristili u procesu privatizacije u FBiH ili u RS-u. Tijekom 2015. riješeno je 650 žalbi, od čega je uvažena 431, što pretvoreno u KM znači da je ukupno odobrenih verifikacija u 2015. zbrojnog iznosa od 2,928.858,85 KM te da je ukupno 219 odbijenih zahtjeva za verifikaciju potraživanja. U izvještajnom razdoblju pristigle su ukupno 122 sudske odluke po pokrenutim tužbama, i to 7 odluka u kojima se obustavlja postupak po tužbi ili odbacuje zbog manjkavosti u ispunjavanju procesnih pretpostavki za vođenje upravnog spora, 93 odluke u kojima je predmet vraćen na ponovni postupak prvostupanjskom ili drugostupanjskom tijelu radi upotpunjavanja postupka i 17 odluka u kojima je odbijena tužba kao neosnovana, odnosno 5 meritorno riješenih presuda i nijedna presuda donesena po izvanrednom preispitivanju sudskih odluka.

Nastavak u ovoj godini

U 2015., s obzirom na to da je bio otvoren novi rok za podnošenje zahtjeva štediša, zaprimljena su nova ukupno 554 predmeta koja će pretežno Povjerenstvo rješavati u 2016. Prema navedenim pokazateljima, vidljivo je da je dosad, općenito, bilo malo odluka suda kojima je riješen u meritumu iznos potraživanja koji pripada podnositelju zahtjeva jer ih je u ovom izvještajnom razdoblju bilo pet, a uzimajući u obzir ranije razdoblje, od početka verifikacije pa do sada bilo ih je svega desetak. Nakon uvažavanja istaknutih primjedbi u pojedinačnim presudama, vidno izražen stav, a što smatra i Povjerenstvo, da prvostupanjsko tijelo treba ojačati stručnim kadrom radi potpunijeg obavljanja nužnih radnji u kontaktu sa strankama (saslušanje stranaka) i utvrđivanja relevantnih činjenica za provođenje prvostupanjskog upravnog postupka kako bi bilo što manje potrebe za izjavljene žalbe, tako da bi i provođenje drugostupanjskog postupka bilo svedeno na najmanju mjeru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije