docentica na Sveučilištu u Pittsburghu

Revolucionarni znanstveni rad dr. Džane Katane: Pronašla način kako liječiti ozljede perifernih živaca

13.05.2024.
u 18:13

Sarajka dr. Džana Katana nagrađena je za revolucionarni znanstveni rad, gdje razvija bioinženjerske obloge dobivene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje ozljeda perifernih živaca. - Dr. Katana je docentica na Sveučilištu u Pittsburghu u SAD-u na Odjelu za plastičnu kirurgiju od 2021. i ona je specijalizirala znanost o biomaterijalu, inženjerstvo tkiva i regenerativnu medicinu. Radila je na izradi i karakterizaciji vodiča polimernih živaca, optimizaciji protokola i mikrokapsulaciji za isporuku lijekova. Osim toga, proučavala je učinke neuromuskularne električne stimulacije na ublažavanje atrofije skeletnih mišića kod glodavaca - napisao je dr. Edhem Čustović. U svom najnovijem radu razvija bioinženjerske obloge dobivene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje ozljeda perifernih živaca. Ozljede perifernih živaca pogađaju otprilike 1 od 5000 osoba godišnje. Ozljeda perifernih živaca je onaj dio vašeg živčanog sustava koji se nalazi izvan vašeg mozga i leđne moždine. On igra ključnu ulogu u slanju informacija iz različitih dijelova vašeg tijela natrag u vaš mozak, kao i u izvršavanju naredbi iz vašeg mozga u različite dijelove vašeg tijela. Ozljede perifernih živaca mogu prouzročiti senzorna i motorička oštećenja i zato je jako bitno razviti živčane omotače da pomažu u oporavku živaca promicanjem ekstenzije neurita, izolacija i zaštita.

- Dr. Katana dokazala je da njezini nalazi upućuju na značajno ubrzanje senzornog oporavka, nudeći tračak nade za pacijente koji pate od ozljede perifernih živaca - navodi dr. Čustović. Dr. Katana pohađala je Drugu gimnaziju Sarajevo i studirala genetiku na Univerzitetu u Sarajevu. U Istanbulu je magistrirala i doktorirala biomedicinsko inženjerstvo na İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (Istanbulski univerzitet-Cerrahpasa).

Također je stekla mikrokreditne MBA na Sveučilištu Pittsburgh Katz Graduate School of Business (skup MBA tečajeva posebno dizajniranih za znanstvenice i znanstvenike da osiguraju osnovne menadžerske i komunikacijske vještine). Njezin rad nedavno je nagrađen Nagradom za profesionalni razvoj na 17. postdoktorskom istraživačkom simpoziju Sveučilišta u Pittsburghu - dodao je dr. Čustović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?