veletržnica u Tasovčićima

Prve paprike stigle su iz grijanih plastenika

ilustracija
10.05.2019.
u 13:34

S prvim danima svibnja na veletržnicu u Tasovčićima stigle su i prve paprike koje su se cijenile od 4,5 do 5 KM. Dopremili su ih proizvođači iz Višića i Studenaca u ljubuškoj općini iz grijanih plastenika, piše Radiopostaja Čapljina.

Za brokule upola manje

Proteklih je dana novina bio i prvi ovogodišnji grašak čija je cijena 3,5 do 4 KM, a novinom se može smatrati i mladi krumpir s otvorenog i to ne samo zapadnohercegovački nego i s Dubrava. Znak je to da su se u proizvodnju te važne kulture upustili, i to uspješno, i povrtlari s Dubrava. Rani dubravski krumpir razaznaje se po crnoj boji zemlje na njima za razliku od crvenice koja ide uz zapadnohercegovački. Razumljivo s povećanjem ponude i cijena ranih krumpira bila je proteklih dana u padu, i to od 1,5 do 1,8 KM. Stari krumpir cijenio se od 1 KM nevesinjski pa do 1,4 KM uvozni, njemački. Uz rane krumpire u padu su bile cijene još niza povrtlarskih kultura, pa se tako cijena kupusa prošloga tjedna prepolovila od 0,7 do 1 KM, jeftiniji je bio i karfiol 1,4 do 2 KM pa raštika 2 do 2,5 KM. Prepolovila se i cijena brokula koje su se nudile za 1,5 do 2 KM, pojeftinila je i blitva 0,6 do 0,8 KM, pa krastavci 1,5 do 1,7 KM, tikvice 1,5 do 1,8 KM, peršin i celer čija je cijena bila od 2 do 3 KM. Proteklih su dana zabilježena i tri manja poskupljenja zelene salate – kristalka je prodavana po cijeni od 0,6 do 0,8 KM, tzv. puterica 1,2 do 1,5 KM, špinata od 1 do 1,5 KM te prasa od 2,5 do 3 KM za kilogram. Cikla i mrkva jedino su povrće čija se cijena nije mijenjala. Vezica kuka prodavala se po cijeni od 1 do 1,5 KM. Ponuda domaćeg voća bila je skromna. Cijena jagoda je spala na, za ovaj dio godine, niskih 2 do 2,5 KM i teško su se prodavale proteklih dana. Sve navedene cijene su na veliko. Živnuo je prilaz veletržnici, nudila se razna roba, najviše presadnice povrća, ali i druge kulture. Proizvođači su sve maštovitiji pa se tako nudio i kukuruz tzv. šećerac, po cijeni od 0,10 KM komad. Istu cijenu 0,10 KM, imali su zelena salata i peršin, raštika 0,20 KM komad, različite vrste kupusa po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena 0,30, dok se cijena paprika kretala 0,30 do 0,40 KM, krastavci i tikvice su 0,40 do 0,50, a najskuplje su jagode 0,50 do 1,0 KM.

Mladi pijetlovi do 15 KM

Naravno, kupnja većih količina pruža mogućnost pogodbe, odnosno povoljniju cijenu za kupca, po komadu. Jaja od domaćih koka, ovisno o veličini, cijenila su se proteklih dana od 0,20 do 0,30 KM komad, koke za uzgoj bile su od 10 do 12 KM, a mladi pijetlovi 10 do 15 KM. Ražovo brašno bilo je 1,5 KM, dok se cijena heljdina kretala od 4 do 5 KM. Cijene mliječnih proizvoda imale su također uobičajenu razinu, od 4 do 6 KM mladi sir pa do 18 KM livanjski sir u kolutovima. Lanjski sir s Morina i Zelengore se rasprodao, a ovogodišnji se očekuje za mjesec i pol dana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?