Bakir Dautbašić

Prošle godine iz BiH oko 4.500 lažnih azilanata

azilanti
07.01.2016.
u 16:45

Dautbašić je naveo kako je u slučaju lažnih azilanata jasao da njih 95 posto ide u Njemačku

Prošle godine evidentirano je oko 4.500 lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, čime je BiH država sa Zapadnog Balkana iz koje je došlo najmanje lažnih azilanata, istaknuo je Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima i tajnik Ministarstva sigurnosti BiH.

"Još nismo primili zbirno izvješće za prošlu godinu od Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (Frontexa), koja redovito šalje izvješća BiH. Međutim, sigurno je da je cifra u prošloj godini premašila 4.500 što je otprilike u onim postotcima što je bilo i u dosadašnjih nekoliko godina kada su u pitanju lažni azilanti. U tom prosjeku se držimo konstantno i nismo imali nekih drastičnih povećanja kao što su nažalost imali naši susjedi sa Zapadnog Balkana i to, slobodno možemo reći, prilično velika povećanja. Tako da smo mi statistički u prošloj godini najbolja zemlja, zemlja s najmanje lažnih azilanata", naglasio je Dautbašić, javlja Anadolija.  

Naglasio je kako je izuzetno veliki broj lažnih azilanata u posljednjoj godini bilo iz Makedonije.

"S posljednjeg sastanka monitoring timova cifra je bila oko 30.000. To je strašno veliki broj. Kad je pitanju Albanija i ona je imala veliko povećanje za prošlu godinu i među vodećim jhe zemljama  je po broju lažnih azilanata, a povećanje je imala i Srbija i što je vrlo zanimljivo i Crna Gora. Ne mogu reći cjelokupan broj lažnih azilanata kad je u pitanju Zapadni Balkan, ali BiH statistički ima najmanje. Posljednja informacija je bila 4.500, ali držim da je moglo doći do još nekog povećanja u izvještajnom razdoblju u posljednjem kvartalu, ali to nije tako strašno", naglasio je Dautbašić. 

Kad je u pitanju BiH Dautbašić je naveo kako je u slučaju lažnih azilanata vrlo jasan odgovor da njih 95 posto ide u Njemačku.

"To je zanimljiv podatak. Ima tu disperzija kada su u pitanju države Europske unije, međutim, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju to je samo Njemačka. Vrlo mali broj lažnih azilanata iz BiH ima u Švedskoj", istaknuo je Dautbašić.  

On je za Anadoliju rekao kako za BiH ne može biti ugrožen bezvizni režim zbog lažnih azilanata.

"Ne možemo izgubiti bezvizni režim, jer mi se držimo tih prosjeka upravo onako kako je predvidjela europska klauzula. Tako da u slučaju BiH apsolutno nije ugrožena u smislu bezviznog režima", poručio je Dautbašić.

Državljanima Bosne i Hercegovine i Albanije vize za putovanja u Europsku uniju, osim Velike Britanije i Irske, odnosno članice Schengena ukinute su 15. prosinca 2010. godine, godinu dana kasnije nakon što je to učinjeno i za državljane Crne Gore, Makedonije i Srbije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije