Održan prvi sastanak novog saziva Vijeća ministara BiH

Proračun državnih institucija uskoro pred ministrima

vijece ministara bih
Foto: VL FOTO
03.04.2015.
u 09:41

U pripremi je program rada s prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH

Prijedlog državnog proračuna uskoro bi se trebao naći u proceduri, rečeno je nakon jučerašnjeg prvog radno-konzultacijskog sastanka novog saziva Vijeća ministara BiH. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jučer je održao prvi sastanak s ministrima, a jedno od najvažnijih pitanja je proračun institucija BiH. - Dogovorena je dinamika analize postojećeg nacrta proračuna i stava svih ministara, ministarstava kao i drugih institucija prema nacrtu proračuna, kako bi ga što prije pretvorili u prijedloge i on će vrlo brzo biti u parlamentarnoj proceduri. Druga tema bila je vezana za program rada Vijeća ministara koji ćemo ponuditi Parlamentu BiH, koji će sadržavati naša strateška usmjerenja i opredjeljenja rada s onim što namjeravamo uraditi u prvih stotinu dana. Dogovorili smo se da odmah idemo s određenim izmjenama i dopunama onih zakona koji trebaju odgovoriti na aktualne probleme u BiH, kao što je pitanje mljekara, izvoza proizvoda animalnog podrijetla...- rekao je Zvizdić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da ministarstvo na čijem je čelu nije zaprimilo nikakav zahtjev od bilo koje institucije koji se tiče prekomjernog uvoza mlijeka. - Ako bilo kakav zahtjev te vrste bude zaprimljen, on će se procesuirati onako kako je to predviđeno odgovarajućim zakonima, odnosno odlukama Vijeća ministara BiH. Pitanje prekomjernog uvoza bilo kojeg proizvoda iz bilo koje zemlje ili regije, CEFTA-e ili EU, regulirano je odlukom o prekomjernom uvozu i zaštitne mjere donosi Vijeće ministara. To je prava adresa, a prethodni postupak može se voditi u okviru ministarstva.

Pitanje izvoza ili uvoza mlijeka u BiH jest ozbiljno pitanje. Ovo ministarstvo će se ozbiljno pozabaviti time u okviru nadležnosti koje ima. U ovom poslu svatko treba raditi svoj posao i nema potrebe prebacivati odgovornost na bilo koga - istaknuo je Šarović. On je naglasio da je potpuno jasno da BiH nije ispunila uvjete za izvoz mlijeka u EU. - U pitanju su kvaliteta sirovog mlijeka, zakonodavstvo, certifikacija... Ovo ministarstvo ima namjeru preuzeti inicijativu u tome da ova pitanja i preporuke zajedno s drugima koji su nadležni za to pitanje riješi - rekao je Šarović. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao da je prvi sastanak Vijeća ministara BiH bio dobar te da imaju vrlo konstruktivno ozračje.

- Mislim da smo pokazali spremnost da odmah počnemo raditi konkretno - kazao je Crnadak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije