SARAJEVO

Privatnim poduzećima i poduzetnicima 5,7 mil. KM, za Željeznice 30 mil. KM

09.04.2024.
u 16:09

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj jučer u Mostaru, među ostalim, donijela niz odluka koje se tiču umirovljenika, branitelja, ali i mladih

Vlada FBiH je na sjednici održanoj jučer u Mostaru donijela niz odluka koje se tiču umirovljenika, branitelja, ali i mladih. Među ostalim, utvrđen je prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o MIO, koji je u žurnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru, piše Večernji list BiH. Vlada je donijela odluke kojima je usvojila četiri programa utroška sredstava namijenjenih braniteljskim kategorijama.

Problem umirovljenika

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o MIO odnosi se na stavke 2. i 3. članka 82. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i njime se precizira pojam "korisnik prava", odnosno definira koji korisnici imaju pravo na razliku do najnižeg iznosa mirovine u slučajevima razmjerne mirovine između entiteta. Stoga se u članku 82. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju dosadašnji stavci 2. i 3. mijenjaju pa stavak 2. članka 82. glasi: "Iznimno, od stavka 1. ovog članka, u slučaju da je ukupni iznos razmjernih mirovina ostvarenih u skladu sa sporazumom iz stavka 1. ovog članka manji od najnižeg iznosa mirovine iz članka 81. ovog Zakona, korisniku starosne, obiteljske, odnosno invalidske mirovine, koji ima priznat mirovinski staž u trajanju od najmanje 12 mjeseci poslije 30. travnja 1992. u FBiH i koji ima prebivalište u FBiH ili Distriktu Brčko BiH, odnosno koji ima status povratnika u RS, pripada i razlika od ukupnog iznosa razmjernih mirovina do iznosa najniže mirovine iz čl. 81. ovog zakona. Pravo na isplatu razlike mirovine do iznosa najniže mirovine iz čl. 81. ovog Zakona korisnik razmjerne mirovine ostvaruje od trenutka podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava, a u skladu sa stavkom 4. ovog članka." Stavak 3. glasi: "Iznimno od stavka 2. ovog članka korisnicima prava koji su ostvarili pravo na razmjernu mirovinu u skladu sa sporazumom iz stavka 1. ovog članka, a koji imaju ostvaren poseban staž, ne pripada pravo na razliku mirovine, osim ako se radi o posebnom stažu iz članka 36. ovog Zakona". Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza donijela dvije odluke kojima se JP Željeznice Federacije BiH d. o. o. Sarajevo iz proračuna FBiH za 2024. osiguravaju sredstva u ukupnom iznosu od 30 milijuna KM. Prvom odlukom usvaja se program utroška sredstava tekućeg transfera "Subvencije javnim poduzećima - transfer željeznicama Federacije BiH" u iznosu od 24,500.000 KM. Od tog iznosa Željeznicama FBiH bit će raspoređeno 24,000.000 KM, i to za financiranje održavanja željezničke infrastrukture (21,900.000 KM), za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog putničkog prometa (2,000.000 KM) te za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog kombiniranog prometa (100.000 KM). Iznos od 500.000 KM namijenjen je za udio FBiH u financiranju bh. željezničke javne korporacije.

Za Srebrenicu 5 milijuna

Vlada je donijela i odluku kojom se usvaja program utroška sredstava utvrđenih u proračunu FBiH za 2024. Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - regresiranje kamata - jamstveni fond" u iznosu od 5,700.000 KM. Ovaj program je rezultat nastojanja Vlade za nastavak pronalaženja mjera pomoći gospodarstvu FBiH,uslijed poteškoća u poslovanju gospodarskih društava. Osnovni cilj programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po Kreditno-jamstvenom programu za velika poduzeća i Kreditno-jamstvenom programu za izvoznike, ili će biti zaduženi u 2024. po ovim programima, da dobiju grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate. Subvencionirat će se dio kamata na tromjesečnoj razini u visini do 2,5%. Donesene su i četiri odluke o usvajanju programa utroška sredstava u ukupnom iznosu od 45,830.917 KM. Prvi program iznosi 25,830.917 KM, a namijenjen je za raseljene osobe i povratnike. Obuhvaća programe rekonstrukcije i obnovu stambenih objekata, stambeno zbrinjavanje mladih povratničkih i obitelji iz iseljeništva te sanaciju stambenih objekata uslijed elementarnih nepogoda. Ovaj program se odnosi i na sanaciju, obnovu, izgradnju i opremanje objekata sakralne, obrazovne, sportske i kulturne namjene, ali i cestovne, vodovodne, elektroenergetske i kanalizacijske infrastrukture. Uključuje i pomoć za zapošljavanje povratnika kroz osnivanje i razvoj poduzeća i obrta te razvoj poljoprivrede. Drugi je namijenjen za programe povratka u RS i iznosi 11 milijuna KM. Treći se odnosi na kapitalne transfere drugim razinama vlasti i fondovima, a kao podrška održivosti povratka u regiji Srebrenica, i iznosi 5 mil. KM. Četvrti, vrijedan 4,000.000 KM, odnosi se na tekući transfer za zajedničke, međuentitetske i općinske i projekte s nevladinim organizacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?