Iz MUP-a TŽ potvrđeno je da je slučaj prijavljen policiji

Prijetnja učenika kolegama zabrinula roditelje i digla policiju na noge

učenici
Ilustracija
03.11.2023.
u 19:26

Posljednji događaj samo je nastavak niza zabrinjavajućeg ponašanja djece u školama diljem BiH

Prepiska učenika tuzlanske Osnovne škole "Solina" u Viber grupi, u kojoj je jedan učenik prijetio drugom, a kojom se prilikom spominjala i upotreba oružja, podigla je policiju Tuzlanske županije na noge. Uprava škole odmah je reagirala, a sve se završilo na "dječjim prijetnjama", piše Večernji list BiH.

Slučaj prijavili roditelji

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Solina" u Tuzli porukama je prijetio djevojčicama iz drugog odjela da će ih ubiti, kao i njihove razredne kolege i kolegice. Prema saznanju, zabrinuti roditelji slučaj su prijavili upravi škole. Nakon ovog događaja, koji se zbio krajem prošloga tjedna, veliki broj roditelja djecu ne šalje u školu. - Taj učenik je prijetio i, kažu, napravio popis djece po uzoru na nemili događaj iz Beograda. Prijetio je da će uzeti bratov pištolj i sve ih pobiti. To dijete je bez roditelja, živi u udomiteljskoj obitelji. Mi roditelji učenika koji idu u OŠ "Solina" smo zabrinuti, tražimo adekvatnu reakciju i MUP-a, i škole i Ministarstva. Mnogo nas neće slati djecu u školu dok ne dobijemo adekvatne informacije jer želimo da nam djeca budu sigurna - kazao je za vijesti.ba Haris O., otac učenika ove škole.

Poruke koje su se pojavile u javnosti napisane su u aplikaciji Snapchat i prilično su zabrinjavajuće: "Popis je napravljen"; "Ti si prva na popisu i metak ti ide u glavu, hahaha"; "Kod brata mi je pištolj, on je udaljen 45 kilometara od mene"; "Dođite sutra pred školu da vidite kako se puca". Iz MUP-a TŽ-a potvrđeno je da je slučaj prijavljen policiji.

- Dana 28. listopada 2023. godine PU Tuzla - PP Istok obratila se ravnateljica Osnovne škole "Solina" Tuzla koja je prijavila da su od jednog učenika navedene škole u Viber prepisci 27. listopada 2023. godine prema drugom učeniku upućene poruke prijetećeg sadržaja. Prema navedenoj prijavi postupali su policijski službenici OKP PP Istok, o čemu je obaviješten dežurni županijski tužitelj, koji je naložio da se nakon izvršenih provjera Županijskom tužiteljstvu TŽ-a dostavi izvješće o poduzetim mjerama i radnjama - rečeno je za vijesti.ba iz MUP-a TŽ-a. Nakon što je ravnateljica OŠ "Solina" Belma Smajić u subotu prijavila prijetnje policiji, u ponedjeljak su pripadnici MUP-a TŽ-a bili u školi i razgovarali s roditeljima učenika. Podsjetimo, prošloga tjedna učenik iz Bijeljine pogodio je nastavnicu kamenom u glavu. Nepoznat je uzrok incidenta jer nastavnica tom dvanaestogodišnjom učeniku nije ni predavala, a sve se dogodilo ispred zbornice, nakon čega je maloljetnik pobjegao. Nastavnici je odmah pružena liječnička pomoć. Posljednja događanja samo su nastavak niza zabrinjavajućeg ponašanja djece u školama.

Žurno djelovati

Podsjetimo, nakon tragičnog događaja u Srbiji, incidenta u školi u Lukavcu kada je učenik ranio profesora, nekoliko manjih incidenata vršnjačkog nasilja u školama u BiH, javnost je uznemirio i incident koji se dogodio u Žepču, kada je učenik prvog razreda srednje škole u školu unio pištolj. Incident se završio bez težih posljedica, ali je još jednom uputio na to da se žurno mora djelovati radi sprječavanja ovakvih i sličnih pojava u školama. Da je potrebno timsko djelovanje radi suzbijanja pojava vršnjačkog nasilja, koje u najvećoj mjeri narušava sigurnost učenika i osoblja u školama, ocjenjuju stručnjaci iz oblasti sigurnosti. Škole su postale ranjive mete izvana i iznutra. - Iznutra zbog toga što pojedini učenici tragom društvenih mreža i svega čemu su izloženi teže postati junaci svoje ulice, junaci svoga razreda, junaci našeg doba. A s druge strane, za sve one koji izvana žele narušiti sigurnosno stanje i unutar lokalne zajednice i unutar BiH škola je vrlo zanimljiva i ranjiva meta - objasnio je nakon događaja u Žepču stručnjak iz oblasti sigurnosti Taib Spahić. Svaka škola u Bosni i Hercegovini ima protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja i narušavanja sigurnosti. Uzimajući u obzir brojne svakodnevne izazove, utjecaj društvenih mreža na djecu školske dobi, stručnjaci ocjenjuju da je jako važno da se i ti protokoli trebaju analizirati i mijenjati. • 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?