Nove olakšice

Potpune zabrane pušenja ipak neće biti?

storyeditor/2023-12-19/pusenje1.jpg
ilustracija
20.12.2023.
u 20:32

Prošlo je sedam mjeseci od kada je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH stupio na snagu

U BiH prosječan udio pušača u populaciji iznosi više od 40 posto, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije, piše Večernji list BiH. S ovim postotkom naša zemlja nalazi se u samom vrhu Europe i regije, koja prednjači po broju pušača, ispred Srbije (36 posto pušača), Hrvatske (31 posto) i Slovenije (23 posto). Unatoč značajnoj promjeni u politikama koje su u zemljama regije primijenjene posljednjih godina, nije došlo do značajnijeg smanjenja broja pušača. Vjerojatno će se isto dogoditi i kod nas.

Visoke kazne

Prošlo je sedam mjeseci od kada je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH stupio na snagu. Do svibnja 2024. godine ostavljen je rok za prilagodbu koji se odnosi na ustanove, poduzeća i druge pravne osobe. Ono na što se čekalo jesu podzakonski akti, odnosno pravilnici koje je trebalo donijeti Federalno ministarstvo zdravstva radi precizne primjene Zakona, a što će u konačnici biti osnova za postupanje inspektora koji imaju nadležnost za vršenje nadzora nad provođenjem ovog zakona. Podsjetimo, Zakonom se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. Također, Zakonom su propisane i kaznene odredbe, ovisno o počinjenom prekršaju, a kreću se u rasponu od 2000 KM do 5000 KM za pravne osobe, od 300 KM do 1000 KM za odgovorne osobe te od 500 do 1500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojemu je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizičke osobe 100 KM. Idućih mjeseci inspekcije bi trebale tek izlaziti na teren, ugostiteljima i pušačima za sada bi trebale izricati samo opomene. Tek u svibnju iduće godine trebalo bi početi s kažnjavanjem. Ipak, po svemu sudeći, Zakon neće biti rigorozan kako se najavljivalo.

Donošenje pravilnika

Naime, iako je prvobitnim Zakonom o zabrani pušenja u FBiH trebalo doći do potpune zabrane, ipak će novi podzakonski akti ići na ruku ugostiteljima i duhanskoj industriji. Po uzoru na regiju, nove olakšice bit će predviđene nacrtom pravilnika, tvrde u Ministarstvu. U federalnoj inspekciji ipak savjetuju čekanje i službene objave. U studenome je pomoćnik ministra za zdravstvo Federacije Vedran Marčinko izjavio kako će se objekti do 50 m2 uslužnog dijela moći opredijeliti za pušenje ili zabranu. Zbunilo je to sve uključene u donošenje i provođenje ovog zakona jer se do sada govorilo o potpunoj zabrani. - Cijela regija išla je na takvu primjenu zakona i takvo zakonsko rješenje. U nacrtu našeg zakona koji smo imali bila je potpuna zabrana. Međutim, u Parlamentu su parlamentarci odlučili da i ugostiteljski objekti budu obuhvaćeni iznimkama, gdje ćemo mi donijeti pravilnik - rekao je Vedran Marčinko, pomoćnik ministra za zdravstvo FBiH. Ugostitelji s manjim objektima, koji su ujedno i bili najugroženiji donošenjem ovog zakona, kako sada stvari stoje, mogu odahnuti i pripremati novac za investiciju uvođenja posebnih ventilacijskih sustava. Iz federalne inspekcije kažu da treba pričekati objavu nacrta pravilnika prije bilo kakvih skupih intervencija u prostoru. - Što će biti u tom pravilniku, ja sam rekao, mi kao inspekcija ne znamo niti možemo utjecati na to. Mi možemo samo, kada bude javna rasprava, uz suglasnost direktora dati mišljenje je li to u redu ili ne jer će dio inspekcije, govorim sada za federalnu zdravstvenu inspekciju, inspekciju zaštite na radu i tržišnu inspekciju, svatko iz svoje nadležnosti, vršiti kontrolu takvih subjekata - istaknuo je Adi Gujić, glavni zdravstveni inspektor FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije