U Orašju, Odžaku i Domaljevcu održane tradicionalne karnevalske zabave

Posavina pokladama i karnevalima čuva tradicijsku kulturu svojega kraja

13.02.2024.
u 16:32

Karnevalske zabave ili posavski pučki rečeno „bušari“ sa čuvanjem starih pokladnih običaja, njeguju se i danas u tri posavske općine, piše Večernji list BiH. Već danima mladi, ali oni nešto stariji, pripremali su svoje kreacije s kojima su se prezentirali i zabavili tijekom karnevalskih dana i na kratko postali likovi iz mašte. U Gradu Orašju i općinama Domaljevac Šamac i Odžak tradicionalno su održane pokladne zabave koje su sinoć imale svoj vrhunac jer na čistu srijedu Pepelnicu početak je Korizme, vrijeme umjerenosti  i priprave za najveći katolički blagdan Uskrs. Tradicionalno, prije korizme su pokladni dani, vrijeme karnevala i zabava.

Od srijede vrijeme umjerenosti 

Radosno je i pod veselim maskama iz svijeta mašti prije svih je bilo u Odžaku kada je na Dan grada ključeve grada načelnica općine Nada Ćulap predala maskiranim mališanima jer karnevalima se uvijek najviše raduju najmlađi.  Karnevalska zabava na otvorenom održana je i u središtu grada  za mališane iz Dječjeg vrtića Pčelica Orašje, koju su zajednički organizirali oraški vrtić i Centar za kulturu Orašje. Biti originalan, glavni je moto maskiranih. -Prerušavanje, karnevalske, maštovite zabave, slavlje, samo je dio naše tradicijske kulture u Posavini u vrijeme poklada. Sudeći po tome koliko sve više mladi prihvaćaju ovaj oblik zabave, očito kod nas tradicija poklada neće izumrijeti, kaže nam Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu Orašje i dodaje, svima nam, treba malo zabave, malo veselja a onda već od srijede dolazi nam korizmeno vrijeme umjerenosti, zaključuje Pejić.

Tradicija živi u Posavini

U gradskom parku u Orašju nakon šetnje kroz grad mališani su izveli i prigodan program. Pokladne večeri su održane u Grebnicama, Ugljari, Matićim, a najveći broj zabava je održan u posljednjem pokladnom danu. U Domaljevcu dnevni sati su bili rezervirani za školski karneval a večernji za odrasle građane i posjetitelje HKC Domaljevac. Radosno je bilo i u Tolisi , Boku i Oštroj Luci, koji se po tradiciji organizirani u mjesnim Domovima kulture. Odlična atmosfera uz glazbu uživo, krafne i besplatno piće, te nagrade za najmaštovitije  najkreativnije maske, najkraći je sažetak karnevalske priče u Posavini. Bila je to odlična prigoda bar na kratko, izaći iz svakodnevne rutine i pobjeći u neki drugi, jednostavniji i zabavniji svijet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije