Nakon 64 godine

Popis poljoprivrede obaviti od 1. listopada do 15. prosinca

poljoprivreda
Fena
05.03.2024.
u 07:51

Popis poljoprivrede u BiH planira se provesti u razdoblju od 1. listopada do 15. prosinca ove godine, piše u tek načinjenom prijedlogu akcijskog plana za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u BiH 2023. - 2026., donosi Faktor. Planirano je da popis bude financiran iz državnog, entitetskih i proračuna Distrikta Brčko te iz sredstava tehničke podrške Izaslanstva EU-a. Ovaj prijedlog upućen je na konzultacije, nakon čega treba doći pred Vijeće ministara BiH. Rad na njemu trajao je devet mjeseci. Interresorna radna skupina za pripremu ovog akcijskog plana formirana je odlukom Vijeća ministara BiH donesenom 1. lipnja prošle godine. Kako je navedeno u prijedlogu akcijskog plana, posljednji cjeloviti popis poljoprivrede proveden je 1960. godine, dok je 1969. godine proveden metodom uzorka. Sektor poljoprivrede jedan je od najvažnijih sektora bosanskohercegovačke ekonomije. Karakterizira ga veliki broj malih poljoprivrednih gospodarstava koja ipak značajno doprinose BDP-u zemlje. Iako popis poljoprivrede nije proveden, statističke institucije u BiH procjenjuju da značajan dio bosanskohercegovačkog stanovništva živi u seoskim, poljoprivrednim područjima, piše u akcijskom planu, te je istaknuto da nedostatak pouzdanih i točnih poljoprivrednih, ali također katastarskih podataka čini razvojne politike i strategije teškim, ako ne i nemogućim.

U interresornoj radnoj skupini za pripremu akcijskog plana, prema predloženim izmjenama odluke, su ravnateljica Agencije za statistiku BiH i njezini zamjenici Vesna Ćužić, Radmila Čičković, Adnan Cerić, Lidija Lukić, Fahrudin Subotić. Tu su i ravnatelj Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić i pomoćnica ravnatelja Dijana Simanić, ravnatelj Zavoda za statistiku RS-a Darko Milunović...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije