zrakoplovna nesreća

Pilot iz Beograda poginuo na Ozrenu dok je bacao 'kolačiće' za lisice

pilot iz beograda
Foto: VL FOTO
1/2
25.09.2015.
u 06:30

Smrtno je stradao Nikola Aćimović, pilot iz Beograda, a dvoje suputnika teško ozlijeđeno

Manji zrakoplov "Cesna 421" srušio se jučer usred kišnog dana oko 13.20 sati na koti Ostrevica planine Ozren na području Doboja. U njemu su bila tri putnika, od čega je jedan poginuo, a dvoje teško ozlijeđeno. Helikopter Oružanih snaga BiH ubrzo je locirao koordinate zrakoplova, ali spasilački timovi nisu uspjeli odmah pronaći mjesto pada zbog nepristupačnosti terena.

Pilot iz Beograda

Kako doznaje Večernji list, Nikola Aćimović, pilot iz Beograda, poginuo je kada se na lokaciji Kamenice srušio zrakoplov vlasništvo srbijanske tvrtke "Gas Smederevo" koji je bio angažiran na izbacivanju otrova, tzv. kolačića za lisice. Naime, zrakoplov je iz Banje Luke letio prema Tuzli, a do nesreće je došlo kada je pilot iz još nepoznatih razloga udario u jedan od vrhova Ozrena. - U vrijeme nesreće nad Ozrenom je zbog magle bila jako loša vidljivost i prve informacije s terena govore da je pilot zakačio jedan vrh i potom je došlo do obrušavanja. Ta tvrtka je bila angažirana na oralnom cijepljenju lisica u BiH i taj posao je dobila na međunarodnom natječaju. Prije nesreće pilot i dva člana posade letjeli su prema planini Ozren i iz zrakoplova su izbacivali tzv. kolačiće za lisice. Riječ je o smjesi hrane i lijeka koja se koristi za cijepljenje lisica protiv bjesnila - kažu spasioci koji su tri sata tragali za olupinom i tek oko 16.30 sati uspjeli je koordinantno locirati uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH.Mirko Okolić, načelnik Civilne zaštite u Doboju kaže da su spasioci došli do olupine zrakoplova dok je još gorio.

Zrakoplov gorio

Aleksandar Lalović, službenik za odnose s javnošću Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, napominje da detalji i uzrok nesreće još nisu poznati i da će Ministarstvo prometa i veza BiH imenovati povjerenstvo koje će istražiti uzrok kobnog pada. Sav taj proces traje po nekoliko dana, a u nekim slučajevima čak i po nekoliko mjeseci - Na zahtjev Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, a u skladu s propisanim procedurama odmah je angažiran helikopter iz sastava 1.HS/brigade zračnih snaga i protuzračne obrane namijenjen za službu traganja i spašavanja na prostoru Ozrena, lokacija Velika Ostravica. Posada helikoptera "MI 8T OS BiH" poletjela je iz zrakoplovne baze Mahovljani-Banja Luka sa zadaćom traganja i lociranja mjesta nesreće te evakuacije ozlijeđenih do prve medicinske ustanove - rekla je Ljerka Stanimirović, glasnogovornica CJS Doboj. Istraga traje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije