sarajevo

Pendeš i Jeleč primili vojno izaslanstvo Republike Slovenije

18.10.2017.
u 14:24

 U Ministarstvu obrane BiH danas je upriličen prijem za načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Slovenije general majora Andreja Ostermana i članove vojnog izaslanstva te zemlje.

Visoke goste iz R Slovenije primili su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, sa suradnicima.

Razgovarano je o modalitetima obrambene suradnje, sudjelovanju u operacijama podrške miru, ispunjenju potrebnih uvjeta za aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, a iskazana su i očekivanja da će Republika Slovenija i u budućnosti pružati potrebnu podršku i pomoć našoj zemlji u procesu pristupanja europskim i euroatlantskim organizacijama i asocijacijama, kao i da će se nastaviti izuzetna bilateralna vojna suradnja između dvije zemlje.

Kao posebna polja suradnje identificirane su oblasti civilno-vojne suradnje i angažman oružanih snaga u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća nastalih uslijed izraženijih klimatskih promjena.

Prije službenog prijema u Ministarstvu obrane BiH, visoke vojnog izaslanstva na čelu sa načelnicima Jelečem i Ostermanom, uz najviše vojne počasti i ceremonijalni doček, održali su sastanak u Domu OSBiH u Sarajevu, gdje su razmijenili stavove o aktualnim obrambeno-sigurnosnim događajima i dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj vojnoj suradnji.

Tijekom susreta su razmijenjena iskustva iz različitih sfera života i rada oružanih snaga, s akcentom na zajedničke kapacitete i aktivnosti koje provode OSBiH i OS R. Slovenije, posebno kada je riječ o procesima rješavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) i uspostavljanja životnog ciklusa municije kao jednog bitnog faktora unapređenja sigurnosnog okruženja.

Sugovornici su zajednički konstatirali da je današnji susret najodgovornijih osoba oružanih snaga dvije zemlje potvrda odlične suradnje, te da ovakvi susreti dodatno zbližavaju, a ujedno su i veoma bitan segment sveukupne suradnje u izgradnji međusobnog povjerenja, razumijevanja, stabilnosti i sigurnosti zemalja na Balkanu.

Nakon sastanka u Ministarstvu obrane BiH, vojnog izaslanstva predvođene načelnicima štabova će posjetiti kasarnu OSBiH u Rajlovcu gdje će prisustvovati vježbi “Reakcija EOD tima na otkrivanje improviziranih ubojitih sredstava (IED)“.

Posjeta visokog vojsnog izaslanstva OS R. Slovenije Oružanim snagama BiH realizira se u okviru aktivnosti iz Plana bilateralne vojne suradnje za 2017. godinu, a odvija se na više lokacija u BiH u  razdoblju od 17. do 19. listopada, priopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?