Predsjednik Sjeverne Makedonije

Pendarovski: Zemlje regije imaju zajedničku budućnost - članstvo u EU

09.07.2019.
u 11:25

 Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski kazao je danas u obraćanju na summitu predstavnicima zemalja članica Procesa za suradnju zemalja jugoistočne Europe (SEECP) na Jahorini da zemlje članice ove inicijative možda imaju različite viđenje prošlosti, ali svi imaju zajedničku budućnost, a to je članstvo u Europskoj uniji.

Ovaj proces, napomenuo je, jedna je od nekoliko inicijativa koja imaju za cilj poboljšanje regionalne suradnje, ali to su ujedno i prilike da zemlje u tom procesu urade iskorak u smislu napredovanja prema tom zajedničkom cilju.

Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija Prespanskim sporazumom riješila višegodišnji spor s Grčkom oko imena države, a regionalnu suradnju produbili su i s Bugarskom potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu čime su zatvorena teška pitanja iz prošlosti.

- Sada smo blizu punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), a dobili smo i preporuku za otvaranje pregovora s EU. Sjeverna Makedonija ispunila je sve obaveze te zemlje članice EU trebaju ispuniti svoje obaveze - pojasnio je.

Podsjetio je na izjave iz EU 2014. godine kada je rečeno da zbog unutarnjim pitanja EU proširenje će se odgoditi do 2019. godine, a sada se ponovo mogu čuti stavovi o odgađanju proširenja, ali Pendarovski smatra da se svi ovi procesi mogu odvijati paralelno jer pristupanje neke zemlje je proces koji može dugo trajati.

Budući da će uskoro biti formiran novi saziv Europske komisije, Pendarovski napominje da proširenje nije samo političko nego je to geopolitičko pitanje koje će imati pozitivan efekt na cijeli kontinent.

Ovim skupom, na kojem prisustvuju predstavnici svih zemalja jugoistočne Europe, BiH završava jednogodišnje predsjedavanje tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije