Redovito mjesečno izvješće Agencije za statistiku BiH

Pale cijene odjeće i prijevoza, skuplji hrana, piće, režije i zdravstvo

hrana
Foto: VL FOTO
16.03.2015.
u 10:05

Ista cijena kao i prošle godine ostala je kada su u pitanju kruh, brašno, mlijeko u tetrapaku, jaja, banane, jabuke...

Iako neznatno, početkom ove godine zabilježen je blagi pad cijena. Tako su, prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za vlastitu potrošnju u prosjeku zabilježile pad od 0,3 posto u siječnju, u odnosu na prosinac protekle godine. Također, pad cijena u prosjeku je zabilježen na stavkama odjeće i obuće za 5,2 posto, prijevoza za 4,2 posto, komunikacija za 0,6 posto te ostalih dobara i usluga za 0,1 posto.

Rast cijena

Promatrano po stavkama prema namjeni potrošnje u siječnju 2015., u odnosu na prosinac 2014. u prosjeku je zabilježen rast cijena u stavkama hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 posto, stanovanja i režijskih izdataka za 1 posto, zdravstva za 0,3 posto, rekreacije i kulture i obrazovanja za 0,1posto te restorana i hotela za 0,3 posto. U ostalim stavkama prema namjeni potrošnje za isto razdoblje nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene cijena. Na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen je pad cijena od 0,9 posto.

Kada usporedimo isto razdoblje prošle godine, vidjet ćemo kako su cijene u prosjeku niže za 0,9 posto. Kako stoji na Agenciji za statistiku BiH, prosječni pad cijena je zabilježen na stavkama hrane i bezalkoholnih pića za 0,6 posto, odjeće i obuće za 6,5 posto, prijevoza za 8,5 posto te ostalih dobara i usluge za 0,5 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je na stavkama alkoholnih pića i duhana za 6,6 posto, stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata za 1,2 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 0,9 posto, zdravstvo za 1,4 posto, komunikacije za 3,4 posto, rekreacija i kultura za 0,9 posto, obrazovanje za 1,4 posto te restorani i hoteli za 0,4 posto. Tako primjerice, što se tiče pojeftinjenja u odnosu na isto vrijeme protekle godine najveći pad cijene zabilježio je tvrokorni sir s gotovo tri KM nižom cijenom.

Nekoliko feninga

Ostali proizvodi po pitanju hrane bilježe niže cijene od pola KM do tek nekoliko feninga. Ista cijena kao i prošle godine je cijena kruha, brašna, mlijeka u tetrapaku, jaja, banana, jabuka, krumpira... Cijene električnih uređaja u priliku su iste kao i prethodne godine, s time da su u ovoj godini skuplji perilica posuđa i usisivač, dok su jeftiniji uređaji poput perilice rublja i električnog štednjaka. U prosjeku je skuplja i pretplata za telefoniju za tri marke, za deset feninga karta za gradski prijevoz, kao i mjesečna cijena vrtića za dvije do tri KM. Pad cijena naftnih prerađevina krajem prošle godine i početkom ove godine nije donio neke značajnije promjene cijena proizvoda, osobito željena pojeftinjenja. S njihovim ponovnim rastom od prošlog mjeseca nije isključeno da će cijene namirnica sigurno porasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije