specijalistica za prehranu otkrila

Ove tri vrste mesa uzrokuju debljanje, ali i upale

meso
27.11.2023.
u 17:31

Masni komadi crvenog mesa, poput odrezaka ribeye ili T-bone i mljevene govedine s visokim sadržajem masti, mogu potaknuti upale i debljanje kada se konzumiraju u velikim količinama

Prehrambeni izbori igraju ključnu ulogu u našem općem zdravlju, a određene vrste mesa mogu potencijalno doprinijeti upalama i debljanju, upozoravaju stručnjaci.

Dr. Kezia Joy, specijalistica za prehranu, identificirala je tri najgora krivca kada je riječ o upalama i debljanju. Ovi kulinarski odabiri mogu negativno utjecati na naše zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama.

Prerađeno meso

Meso poput kobasica, slanine, hrenovki i delikatesa, često obiluje zasićenim mastima, natrijem i aditivima poput konzervansa i nitrata. Ovi sastojci mogu doprinijeti kroničnim upalama u tijelu. Prerađeno meso također sadrži visok broj kalorija i soli, što može rezultirati debljanjem i povećanim krvnim tlakom.

Crveno meso

Iako je crveno meso vrijedan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, posebno masnih komada, može negativno utjecati na zdravlje. Masni komadi crvenog mesa, poput odrezaka ribeye ili T-bone i mljevene govedine s visokim sadržajem masti, mogu potaknuti upale i debljanje kada se konzumiraju u velikim količinama.

Konvencionalno uzgojeno meso

Meso proizvedeno konvencionalnim metodama uzgoja često uključuje upotrebu antibiotika, hormona i neadekvatne uvjete za stoku. Ovi čimbenici mogu rezultirati mesom koje sadrži rezidualne antibiotike i hormone, što može narušiti prirodnu hormonsku ravnotežu tijela i doprinijeti upalama. Osim toga, neravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina u takvom mesu može dodatno potaknuti upale u tijelu, prenosi rama-prozor.info.

Stručnjaci preporučuju zamjenu ovih vrsta mesa zdravijim alternativama kao što su nemasno meso, masna riba poput lososa, sardina i skuše, te biljni proteini kao što su grah, tofu i tempeh. Ove alternative ne samo da pružaju esencijalne nutrijente, već su i ukusne i korisne za opće zdravlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije