Dragan Lukač potvrdio

Određene grupe spremne izazvati sukobe u Banjoj Luci, skupove će osiguravati 2.000 policajaca

policija rs
13.05.2016.
u 11:44

-Svaka nemjera da izazovu sukobe ili napad na instituciju, bit će sankcionirana, rekao je Lukač najavivši da će svi objekti institucija RS-a biti posebno osigurani

Za sutra najavljene prosvjede oporbe i miting vladajućih stranaka u Banjoj Luci, osiguravat će više od 2.000 policajaca Republike Srpske (RS) - najavio je danas ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač i pozvao sve sudionike ova dva skupa da učine sve da okupljanja proteknu mirno.

Dodao je kako imaju informacije s terena o dolasku određenih grupa iz FBiH, Hrvatske, "s lošim namjerama", od kojih su neki već, kako je naveo, identificirani.

-Svaka njihova nemjera da izazovu sukobe ili napad na instituciju, bit će sankcionirana - ustvrdio je Lukač najavivši da će svi objekti institucija RS-a biti posebno osigurani, prenosi Fena.

I srbijanska policija će, kaže, učiniti sve da spriječi mogući dolazak nekih grupa iz te zemlje sutra u Banju Luku, a surađuju i s policijom iz FBiH i Hrvatske na istom pitanju.

Potvrdio je da je MUPRS-a dalo odobrenje za održavanje oba skupa, ali da su i oporbi i predstavnicima vlasti zabranjene prosvjedne šetnje ili promjena ranije planirane trase kretanja.

-Znate kako postoje mnoge tenzije ne samo u Banjoj Luci, RS, BiH i regiji zbog održavanja sutrašnjih skupova. Odobrenje su dobili jer su ispunili sve uvjete u skladu sa zakonom, s ograničenjem kretanja tj. šetnje, da ne bi došlo do sukoba. Po informacijama koje imamo, postoje grupe i pojedinci koji su spremni doći i izazvati sukobe u Banjoj Luci - tvrdi Lukač uz upozorenje da će policija spriječiti sve moguće nerede.

Stoga, dodao je, MUPRS-a ne može dozvoliti šetnju sudionika prosvjeda nakon okupljanja, kako ne bi došlo do susreta sudionika ova dva skupa.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci izrazio nadu da organizatori skupova i sudionici imaju dovoljno pameti da iznesu svoje stavove, a da oni koji dolaze u Banju Luku ne pribjegavaju mogućim sukobima.

U autobusima koji će dovoziti sudionike skupova bit će policija, a Lukač poziva građane da "ne idu protiv policije“.

Razmatrala se, kaže, i mogućnost zabrane ovih skupova, je su ocijenjeni kao visoko rizični, ali to nije urađeno, kaže, jer je demokratsko pravo svakoga da iznese svoj stav, ali uz poštivanje zakona.

Za sutra je u Banjoj Luci najavljen prosvjed oporbe u Parku "Mladen Stojanović“ sa sloganom "Oslobodimo Srpsku“, a nedaleko od tog mjesta, na glavnom banjolučkom trgu, miting vladajućih stranaka u RS - "Srcem za srpsku“.

Udaljenost lokacija na kojima će se održati okupljanja je oko jedan kilometar.

I oporba i vlast u RS-u su najavili dolazak više od stotinu autobusa sa sudionicima njihovih okupljanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?