Slavko Bilić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a

Očekujemo novu Vladu za nekoliko dana, imamo prioritete koje moramo realizirati

18.10.2023.
u 10:51

Stanovnici HNŽ-a su prije godinu dana bili na biralištima, ali novu Vladu još nisu dobili. Dogovori su, navodno, u završnoj fazi, a čak se govori kako će nova Vlada biti izglasana do kraja tjedna. Što zna o tome i što će kao zastupnik raditi do kraja aktualnog mandata, pitali smo zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a Slavka Bilića.

Godinu je dana prošlo od izbora, hoće li HNŽ konačno dobiti novu Vladu?

- Vjerujem da je sazrelo vrijeme da naša županija konačno dobije Vladu. HDZ BiH ima 11 zastupnika od potrebnih 20, mislim da bošnjačke stranke mogu osigurati još 9, tako da bismo sljedećih dana mogli imati Vladu.

Kakvi su politički odnosi u HNŽ-u? Hoće li nova vlast biti stabilna?

- Vjerujem da će buduća koalicija dobro funkcionirati, da će se naći zajednički stavovi, barem o temama koje se odražavaju na bolji status stanovnika. One političke stranke koje nisu dio vladajuće koalicije vjerujem da će biti snažna oporba koja će svojim djelovanjem i prijedlozima korigirati odluke Vlade.

Koliko kao zastupnik uspijevate odgovoriti na potrebe stanovnika ove županije?

- Kao dio aktualne većine s kolegama iz HDZ-a aktivno nastojim u Skupštini zastupati sve potrebe stanovništva naše županije. U stalnom kontaktu sa stanovnicima naše županije moram osjetiti njihove potrebe te se izboriti kroz različita zakonska rješenja da budu provedene.

Znamo da je došlo do velikog rasta iznosa proračuna. Mislite li da taj rast prihoda osjete stanovnici ove županije?

- Mislim da stanovništvo naše županije i korisnici proračuna mogu biti zadovoljni. Treba istaknuti redovito povećanje primanja u prosvjeti, policiji, zdravstvu, povećanje prava braniteljske populacije itd. Prošle godine sva su djeca dobila besplatne udžbenike, uveden je dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju, svi studenti primaju uvećane stipendije. U realizaciji su različiti infrastrukturni projekti, možemo napomenuti samo neke iz općine iz koje dolazim, kao što je utopljavanje škola, u tijeku je izgradnja nove Policijske postaje u vrijednosti od približno 3 milijuna KM.

Što su, po vašem mišljenju prioritetna pitanja koja treba rješavati u vremenu pred nama?

- Prioritet je potpora gospodarstvu kroz pomoć obrtnicima, poljoprivredi i malim poduzećima, pospješiti prava mladih kroz pomoć pri kupnji prve nekretnine, različiti cestovni i komunalni infrastrukturni projekti. Nužno je donijeti niz zakona kao što su zakon o šumarstvu, koji bi doveo do stvaranja reda i novog zapošljavanja, zakon o socijalnoj zaštiti, posebice najugroženijih, zakon o osnovnom školstvu, zakon o lovstvu i dr., uvesti red u zdravstveni sustav, bolji položaj zdravstvenih djelatnika, poboljšati položaj prosvjetnih djelatnika, policije, Sveučilišta.

Dolazite iz Rame, iduća godina je izborna na lokalnoj razini. HDZ BiH već dugo nije na vlasti u toj općini, mislite li da će izbori iduće godine to promijeniti?

- Opće je poznata činjenica da je gospodarska situacija u cijeloj državi teška, da je trend iseljavanja tema prisutna svugdje, ali ono što našu općinu odvaja od svih drugih je činjenica da je naš proračun najveći po glavi stanovnika, a redovito se puni od naknade za potopljeno zemljište, zbog čega bi i situacija trebala biti potpuno drugačija, a nije.

Proračun općine Prozor-Rama redovito je u rasponu od 22 do 27 milijuna KM, a Općina je trenutačno kod komercijalnih banaka zadužena oko 20 milijuna KM, što znači da se sredstva ne koriste na ispravan (domaćinski) način. Aktualna vlast na čelu s načelnikom svojim odnosom prema drugim institucijama našu općinu izolira od svih, pa i Ureda za hrvate izvan RH, što našem stanovništvu jako otežava korištenje bilo kojih fondova. Činjenica je da smo 2008. godine na području naše općine imali 1450 djece u školama, a danas ih je oko 600. Vjerujem da je došlo vrijeme da na sljedećim lokalnim izborima stanovnici Rame moraju smijeniti aktualnu vlast i otvoriti se za značajan zaokret u smislu razvoja općine i osiguranje uvjeta za normalan ostanak i opstanak.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?