Razgovor s Matom Zovkom, načelnikom općine Žepče

Oboren rekord, Žepče ima gotovo 6 tisuća zaposlenih, izvoz veći od uvoza

12.10.2023.
u 20:00

Asfaltiranje i rekonstrukcija lokalnih i nekategoriziranih cesta iznimno su važni, a za sve radove u tom segmentu utrošeno je 1,450.000 KM. Kada govorimo o asfaltiranju ulica, utrošene su 772.000 maraka

Rekord po broju zaposlenih na području općine Žepče, koji se približio brojci od 6 tisuća, kao i zanimljivost za ekonomske pojmove u BiH, a koja se ogleda u činjenici da je izvoz vrjedniji od uvoza, samo su neke od pozitivnih ekonomskih priča koje ovih dana dolaze iz Žepča, jedne od gospodarski najaktivnijih općina ne samo u Županiji već i Federaciji općenito. Stabilna politička situacija, ali i usmjerenost općinskih vlasti i institucija na razvoj i izgradnju što produktivnijih odnosa s poslovnom zajednicom donose rezultate koji se ogledaju kroz egzaktne pokazatelje na tržištu rada, ali i vrijednost lokalnog gospodarstva koja raste iz godine u godinu. Kada se tomu dodaju i brojni uspješni projekti međunarodnog karaktera, kao i vrijedna iskustva u prekograničnim aktivnostima, dolazimo do zaključka da se Žepče itekako može pozicionirati u sami vrh lokalnih zajednica u Federaciji kada govorimo o ostvarivanju potencijala, ali i korištenju dostupnih zakonskih i ustavnih rješenja za unaprjeđenje gospodarske slike. U povodu Dana općine (14. listopada), a koji će se proslaviti dan ranije, ovoga petka, razgovarali smo s općinskim načelnikom Matom Zovkom.

Večernji list: Dan općine Žepče prilika je za napraviti osvrt na urađeno u protekloj godini, a poglavito kada govorimo aktivnostima koje vode poboljšanju životnog standarda, ali i stvaranju preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. Kakva je situacija kada govorimo o zaposlenosti, ali i osnovnim ekonomskim pokazateljima?

- Za općinu je najvažnije da iz svoje nadležnosti kvalitetno izvršava svoje zadaće, odlično funkcionira općinska izvršna vlast i predstavničko tijelo - Općinsko vijeće, da surađuju, a sve u cilju stvaranja boljih uvjeta za život i rad ljudi. Hvala Bogu da je tako.

Također, vrlo je važno da funkcioniraju i uspješno rade sve općinske javne ustanove - RAŽ i Javno poduzeće Komunalno te da surađuju s općinskom vlašću, u čemu je Općina Žepče dobar primjer.

Općinski proračun za 2023. godinu usvojen je u iznosu od 12,150.000 KM. Uvjeren sam da će se izvršiti. Bez obzira na sve što nas je pogodilo u proteklim godinama, prema podacima Porezne uprave FBiH, u Žepču je zaposleno 5989 radnika (s danom 5. listopada 2023.). Izvoz je u 2022. godini iznosio 132 milijuna KM, a uvoz 121 milijun KM, što me raduje jer je izvoz veći od uvoza.

Zahvaljujem svim našim gospodarstvenicima - poduzetnicima na svakom sačuvanom i novom radnom mjestu. Najveći dio novčanih sredstava utrošimo u kapitalne investicije - oko 45%, a potvrđuje se da novoizgrađeni objekti najviše obraduju naše stanovništvo. Projekte financira najviše Općina, a onda slijede sredstva Vlade ZDŽ-a, Vlade FBiH, Vlade Republike Hrvatske, međunarodnih organizacija i dijelom mještana.

Večernji list: Važan preduvjet podizanja životnog standarda je ulaganje u infrastrukturu. Što je urađeno u posljednjoj godini dana?

- Asfaltiranje i rekonstrukcija lokalnih i nekategoriziranih cesta iznimno su nam važni, a za sve radove u tom segmentu utrošeno je 1,450.000 KM. Kada govorimo o asfaltiranju ulica, utrošene su 772.000 maraka. Idući važan segment infrastrukture odnosi se na betoniranje cesta, izgradnju potpornih zidova i mostova, a za navedene radove utrošeno je 270.500 KM. Ukupno je u cestovnu infrastrukturu uloženo 2,492.500 KM. Na području općine Žepče je 120 kilometara lokalnih cesta, 190 kilometara nekategoriziranih cesta i ulica 25 kilometra. U tijeku je izgradnja autoceste na dionici Nemila - Golubinja - Poprikuše i Ozimica - Medakovo.

Završen je glavni projekt na dionici Golubinja - Ozimica, u tijeku je postupak eksproprijacije. Čeka se izvođač radova. Kada je riječ o aktivnostima na izgradnji vodovoda i kanalizacije, utrošene su 393.000 KM. Iduća važna stavka je zaštita okoliša, a pritom treba naglasiti kako se odvoz otpada vrši s cijelog područja općine Žepče. Sufinancirana je nabava novog kamiona za odvoz otpada u iznosu od 71.000 KM. Naravno, provodili smo i projekte koji se odnose na uvođene javne rasvjete.

Najzahtjevniji i najskuplji kapitalni objekt u izgradnji je zgrada Osnovne škole "Žepče". Nastavilo se s izgradnjom - unutrašnjim uređenjem škole, a pritom je jedna od većih investicija izgradnja toplovoda od bivše tvornice Mahnjača do Nove škole u vrijednosti od 1,300.000 KM. Raspisan je javni poziv. Ako Bog da, iduće godine otvaramo novu školu. Učenički dom u KŠC-u već tri godine prima učenike od Orašja do Ravnog, trenutačno ima 55 srednjoškolaca.

Urađene su svlačionice školske dvorane u OŠ "Abdulvehab Ilhamija"​ u Željeznom Polju, čime je završena izgradnja dvorane. Urađena je zamjena krova u OŠ "Begov Han". Konačno je završena digitalizacija kina te je pušteno u rad.

Večernji list: Žepče se može pohvaliti i dobrim iskustvima kada govorimo o međunarodnoj suradnji na realizaciji projekata. Postoje li najave nekih novih uspješnih priča?

- I dalje smo s Razvojnom agencijom Žepče u provedbi mnogih međunarodnih projekata. Prijavili smo se sa 6 projekata na poziv za prekograničnu suradnju BiH - RH - Crna Gora i čekamo rezultate, a već smo realizirali tri projekta. Prijavili smo transnacionalni projekt Interreg Dunavski program s još 15 partnera iz 7 zemalja. Također se čekaju rezultati. S Federalnim zavodom za zapošljavanje već tri godine provodimo projekt "Pomoć u kući - briga o starijima". Zaposleno je 12 žena. Sličan je projekt "Starenje i zdravlje 2021. - 2024." koji provode Općina Žepče, Švicarski crveni križ i Crveni križ općine Žepče, a rezultat je 6 zaposlenih. Subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje po programu realizirano je i ove godine u iznosu od 170.000 KM. Imamo 2470 registriranih poljoprivrednih gospodarstava i 125 poljoprivrednih obrta. Važno je naglasiti i kako smo održali Sajam maline i meda.

Večernji list: Možete li nam predstaviti neke od demografskih mjera kojima nastojite stvoriti preduvjete ostanka i opstanka?

- Realiziran je program samozapošljavanja vlastitim sredstvima za 20 korisnika. Pripravnicima i volonterima, kao i svake godine, omogućava se stjecanje radnog iskustva. Isplatili smo 208.280 KM za stambeno zbrinjavanje mladih.

Realiziramo projekte mladih, stipendiramo studente, sufinanciramo sport, kulturu, udruge, vjerske zajednice, neprofitabilne organizacije, dječje vrtiće, školstvo, liječenje djece i socijalno ugrožene obitelji. Isplaćivali smo novčane naknade za svako novorođeno dijete. Već drugu godinu isplaćujemo novčane naknade za obitelji s troje i više djece na školovanju, a posebno pomažemo višečlanim obiteljima sa 6, 7 i 8 djece, plaćamo vodu i odvoz otpada za socijalno ugrožene obitelji, plaćamo razliku cijene vode za pravne osobe (s 2,40 - 2,05 KM).

U Poslovnoj zoni "Radovlje" nastavilo se s izgradnjom infrastrukture (Općina je 80.000 KM uložila u čišćenje površine). Županijsko ministarstvo za gospodarstvo odobrilo je 99.000 KM za nastavak izgradnje Poslovne zone "Radovlje". Javni poziv za izvođenje radova je u tijeku. Odlazak mladih nećemo skrivati, nego ćemo ga istaknuti kao najveći problem. Zato ćemo novim zapošljavanjem i provođenjem raznih mjera to nastojati ublažiti. Ovoga mjeseca, točnije 19. listopada, održat će se Gospodarski forum pod nazivom "Međunarodni izvori financiranja - prilike za MSP sektor u BiH".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije