Desetogodišnji projekt gradnje Srednje škole u Novom Travniku privodi se kraju

O dinamici osiguranja sredstava za završetak i opremanje ovisi hoće li 500 učenika najesen u novu školu

17.03.2024.
u 15:33

Projekt gradnje nove zgrade Srednje škole u Novom Travniku započet prije deset godina privodi se kraju. Na završetak ovog, po mnogima, za Novi Travnik najvažnijeg poslijeratnog projekta s nestrpljenjem čeka oko pet stotina učenika, novotravničkih srednjoškolaca koji trenutačno nastavu pohađaju u zgradi Osnovne škole u Novom Travniku, kao i učenika dviju glazbenih škola - Osnovne i Srednje glazbene škole "Jakova Gotovca", koje također godinama uspješno rade u Novom Travniku, okupljajući i školujući mnoštvo mladih i talentiranih glazbenika.

Projekt od 4 milijuna KM
Osim učenika koji će konačno dobiti prikladne i suvremeno opremljene učionice i kabinete u kojima će se nastava moći organizirati u jednoj smjeni, jer će školskog prostora za sve biti dovoljno, projekt gradnje Srednje škole u Novom Travniku i za načelnika Stjepana Duju ima posebnu važnost. - Kao djelatnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH prije više od deset godina lobirao sam za ovaj projekt. S gradnjom škole počelo se 2014. godine, kada je kamen temeljac položila tadašnja predstojnica Državnog ureda Daria Krstičević, a Državni ured za Hrvate izvan RH osigurao prva inicijalna sredstva. Prije dvije godine zahvaljujući amandmanu na proračun FBiH za 2022., koji je uložila tadašnja zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Lidija Bradara, za ovaj projekt osigurana su dva milijuna KM. Zahvaljujući tim sredstvima ovaj projekt polako privodimo kraju - kazao nam je Dujo. Projekt gradnje Srednje škole u Novom Travniku vrijedan je četiri milijuna KM, a uz Vladu Hrvatske, koja kontinuirano sve ove godine osigurava potporu za projekt, te Vladu Federacije BiH, koja je izdvojila dva milijuna iz proračuna, gradnju škole potpomagala je i Vlada Srednjobosanske županije.

Škole podstanari
O dinamici nastavka potpore u dovršetku zdanja te opremanju školskog prostora ovisi hoće li 500 učenika, novotravničkih srednjoškolaca te učenika Osnovne i Srednje glazbene škole, novu školsku godinu započeti u vlastitom školskom prostoru. - Sve tri škole sve su ove godine podstanari u drugim školama i objektima, srednja škola u osnovnoj, a glazbene na više različitih lokacija. Uspijemo li završiti projekt gradnje i opremanja nove zgrade, svi će učenici imati priliku školovati se u mnogo boljim uvjetima, a nastava će se moći odvijati u jednoj smjeni, što je europski standard. Nadamo se da će nam ovaj plan uspjeti jer imamo ih još jako puno kojima želimo našim školarcima osigurati što bolje uvjete školovanja. Jedan od njih je i gradnja koncertne dvorane za potrebe glazbenih škola, ali i kulturnog života Novog Travnika, koji će jedan takav objekt značajno obogatiti - kazao nam je načelnik Dujo. Da su novotravnički srednjoškolci itekako zaslužili bolje uvjete školovanja, potvrđuje i podatak da su prije dvije godine dobili priznanje kao prva Škola izvrsnosti u Novom Travniku. Dobili su ga zbog postignuća nastavnog osoblja, učenika i učenica u jačanju kapaciteta škole da provodi jedan od 12 najboljih svjetskih znanstveno utemeljenih obrazovnih programa za mlade "Program Y", koji je razvio Care International. A izvrsni učenici i nastavnici zaslužuju i izvrsne uvjete školovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?