Europsko sveučilište

Novi povijesni uspjeh Sveučilišta u Mostaru na prestižnoj QS ranking ljestvici

SUM Kampus
22.09.2023.
u 07:51

Izvrsna pozicija na QS rang ljestvici ima dubok i širok utjecaj te predstavlja važan pokazatelj visoke kvalitete obrazovanja i ugleda koji Sveučilište u Mostaru uživa ne samo u europskom prostoru visokog obrazovanja, nego i šire

QS World University Rankings, svjetska ljestvica sveučilišta objavila je novu rang ljestvicu na kojoj je Sveučilište u Mostaru prvi put od postojanja uspjelo ući na ovu prestižnu ranking ljestvicu gdje je zauzelo 494. mjesto u Europi. Ovaj rezultat svjedoči o kontinuiranom napretku i predanom radu Sveučilišta posebice ako uzmemo u obzir da je, prema dostupnim podacima, u Europi gotovo 6 000 institucija visokog obrazovanja. Iz Bosne i Hercegovine rangirano je šest sveučilišta i univerziteta. Sveučilište u Mostaru je drugo u Bosni i Hercegovini s 494. mjestom u ukupnom poretku, a prvi je Univerzitet u Sarajevu na 488.
mjestu u ukupnom poretku. Listu predvode University of Oxford, ETH Zurich, University of Cambridge, Imperial College London, UCL, a kada je riječ o sveučilištima iz Republike Hrvatske, najbolje je plasirano Sveučilište u Zagrebu (260. mjesto), potom Sveučilište u Splitu (474.), Sveučilište u Rijeci (488.), te Sveučilište Zadar i Sveučilište Sjever (601+).

 

 

Međunarodna vidljivost SUM-a

Ova izvrsna pozicija na QS rang ljestvici ima dubok i širok utjecaj te predstavlja važan pokazatelj visoke kvalitete obrazovanja i ugleda koji Sveučilište u Mostaru uživa ne samo u europskom prostoru visokog obrazovanja, nego i šire. To je od izuzetne važnosti jer odražava visoke standarde akademskog izvrsnosti, istraživanja i obrazovnih praksi koje provodi Sveučilište. Osim toga, ova pozicija ima značajan utjecaj na nacionalnu i institucionalnu reputaciju Sveučilišta u Mostaru. Međunarodnoj vidljivosti i prepoznatljivosti doprinijeli su i rezultati u području međunarodne suradnje SUM-a koji bilježe brojku od 1000 ukupno ostvarenih mobilnosti SUM-a u okviru Erasmus+, 650 kolegija na engleskom jeziku, više od 247 potpisanih sporazuma, razvija se suradnja i izvan europskog akademskog prostora te su potpisani sporazumi sa sveučilištima iz SAD-a, Kine, Indije, Malezije, Indije. Sveučilište
sudjeluje u međunarodnom zajedničkom prekograničnom doktorskom studiju za još sedam europskih sveučilišta te je za sudjelovanje u ovom studiju Sveučilište moralo dobiti akreditaciju austrijske agencije za kvalitetu. Osim toga, Sveučilište u Mostaru je jedino u Bosni i Hercegovini s međunarodnom, europskom akreditacijom te na proljeće sljedeće kalendarske godine očekuje postupak reakreditacije. Takve rezultate prepoznala je i QS ranking ljestvica te ovaj povijesni uspjeh dodatno afirmira Sveučilište u Mostaru kao globalno priznatu instituciju visokog obrazovanja te je poticaj svim članovima akademske zajednice SUM-a da nastave sa strateškim razvojem i nastojanjima za postizanjem još većih visin akademske izvrsnosti i relevantnosti u budućnosti.

Metodologija

QS, poznata britanska kompanija specijalizirana za obrazovanje, rangira sveučilišta od 2010. godine, koristeći metodologiju koja se zadržala od vremena suradnje s Times Higher Education. Metodologija QS-a uključuje niz relevantnih indikatora kao što su akademska reputacija koju procjenjuju eminentna i probrana imena iz akademskog svijeta kroz precizirane indikatore, reputacija zaposlenika, omjer studenata i akademskog osoblja, citiranje istraživanja, broj radova po različitim akademskim disciplinama, faktor odjeka znanstvenih radova (referentna baza za znanstveni dio je isključivo SCOPUS, međunarodna prisutnost (omjer međunarodnog i domaćeg osoblja, omjer međunarodnih i domaćih studenata pri tome vrednujući interes stranih studenata za konkretno sveučilište te uvažavanje drugih kultura, nacionalnosti, otvorenost i jednake mogućnosti za sve, međunarodna razmjena studenata u vidu koje studenti matične institucije imaju priliku provesti dio studiranja na drugom svjetskom sveučilištu), međunarodna znanstvena mreža (koautorstvo u znanstvenim radovima s kolegama iz drugih regionalnih, europskih te globalnih institucija u svrhu diseminacije istraživanja i znanstvenih rezultata), ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata u vidu
pruženih prilika za zapošljavanje tek diplomiranim studentima te održivi razvoj koji se procjenjuje prema relevantnim indikatorima implementacije ciljeva održivog razvoja.

SUM na ranking ljestvicama

Podjestimo, World's Universities with Real Impact (WURI), svjetska ljestvica sveučilišta objavila je u svibnju ljestvicu prema kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo 32. mjesto u kategoriji „Četvrta industrijska revolucija“, a u ukupnom poretku je pozicionirano između 101-200 mjesta što je povijesni uspjeh Sveučilišta na ranking ljestvicama i potvrda napora koji su uloženi u razvoj i vidljivost Sveučilišta ne samo u europskom obrazovnom prostoru nego i svjetskom. Sveučilište u Mostaru je jedino sveučilište iz Bosne i Hercegovine na navedenoj ljestvici, a iz regije je tu Sveučilište u Splitu. Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se oslanjaju na kvantitativne podatke sveučilišta i statistiku, WURI ljestvice prikupljaju informacije o inovativnim programima na dva različita načina. Prvi je putem podnošenja prijava sa samih sveučilišta u kategorije u koje apliciraju sa svojim programima, a drugi putem prikupljanja podataka metodom Text-Information Analysis (TIA).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije