Povećanje za samo 23 KM

Ništa od 1000 KM, Vlada odlučila - minimalac u Federaciji bit će 619 KM

plaća, novac, novčanik
BHRT
06.01.2024.
u 17:31

Vlada FBiH donijela je odluku o iznosu minimalne plaće za 2024. Nakon konzultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem, Vlada FBiH je na hitnoj sjednici donijela odluku da najniža plaća u 2024. iznosi 619 KM. Odluka je objavljena u Službenom listu FBiH. Najniže plaća povećana je za samo 23 KM u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila 596 KM, dakle, ništa od 1000 KM najniže plaće, kako je najavljivao federalni ministar Vojin Mijatović, koji je prethodnih mjeseci tvrdio da će 1000 KM biti iznos najniže plaće čak od 1. siječnja 2024.

Prognoze nisu optimistične

Vlada FBiH omogućila je poslodavcima da radnicima isplate dodatak od ukupno 2520 KM neoporezivo do kraja lipnja ove godine. Prema riječima premijera FBiH Nermina Nikšića, primjena predmetne olakšice trajat će sve dok ne stupe na snagu fiskalni zakoni i dok se ne uvede online fiskalizacija. Usvajanje Zakona o povećanju minimalne plaće iz prethodne godine prebačeno je u ovu. Samim time je i Zakon o fiskalizaciji na čekanju. Prognoze nisu optimistične jer je očito da ni 2024. neće biti dovoljna za usvajanje ključnih rješenja. Iako je Savez samostalnih sindikata na čelu sa Selvedinom Šatorovićem još na početku prethodne godine jasno rekao da neće odustati dok se prvenstveno Zakon o minimalnoj plaći ne usvoji na federalnoj razini, do kraja godine obećanja su ostala pusta. Šatorović tvrdi kako se nije odustalo, nego samo prolongiralo. Do kada, nije znao reći. - Vlada je primijenila jedan drugi modalitet u smislu trenutačno povoljnijeg rješenja za poslodavce. Samim time i za radnike u smislu povećanja minimalne plaće, gdje je omogućeno da svaki poslodavac podigne plaću za 420 KM bez davanja bilo kakvih obveza - rekao je Šatorović za BHRT. Rješenje, kao utješna nagrada građanima, ako poslodavci budu željeli, počet će se primjenjivati od siječnja i trajat će idućih šest mjeseci. Ekonomisti navode da rješenje nije loše, ali da se nitko u ovoj državi ne može osloniti na slobodnu volju poslodavaca. - Mislim da u 2024. neće biti fiskalnih reformi, odnosno da se sve to prenosi na 2025., potencijalno i 2026., ako se planira da Porezna uprava adaptira svoje sustave za nekih 6 - 12 mjeseci - ističe Admir Čavalić, ekonomski analitičar i zastupnik u Zastupničkom domu FBiH. A ružičasto nam se, očito, ne piše. Dok prioritetni zakoni dođu na red usvajanja, vjerojatno će se trend odlaska nastaviti. Iako je svako povećanje primanja posljednja slamka naših građana, ova im je, izgleda, izmakla iz ruku. Odluka je, u najmanju ruku, razočaravajuća i zasigurno će prema granicama gurnuti veliki broj radnika koji su očekivali značajnije povećanje plaća. Ovaj iznos doslovno je obitelji dostatan tek za tjedan dana preživljavanja.

Odluka Vlade RS-a

S druge strane, u Republici Srpskoj je prošloga tjedna izglasana odluka da minimalna plaća za 2024. bude 900 KM. Odluka Vlade RS-a o iznosu minimalne plaće objavljena je u Službenom glasniku RS-a. Najniža plaća iznosi 900 KM neto i primjenjivat će se za obračun plaća od siječnja 2024., podsjeća Savez sindikata RS-a. - Najniža plaća predstavlja osnovnu (startnu) plaću. Na iznos najniže plaće dodaju se uvećanja po osnovi minulog rada, rada noću, prekovremenog rada, rada na dane državnog praznika, otežane uvjete rada... - navode iz Sindikata. Na iznos najniže plaće dodaju se i naknada za topli obrok ako kod poslodavca nije organizirana prehrana, naknada za prijevoz, regres i ostala primanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije